Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „A virágfesztivál Gyula város egyik legsikeresebb rendezvénye”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. május 12. 12:30
„A virágfesztivál Gyula város egyik legsikeresebb rendezvénye”
Aktuális témákról volt szó a Fű, fa, virág című szakmai konferencián

Szakmai konferencia nyitotta meg május 12-én, péntek délelőtt a háromnapos gyulai virágfesztivált a művelődési házban. Az értekezleten aktuális kertészeti és erdészeti témákról hangzottak el előadások.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn városi főkertész

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, Gyula város főkertésze lapunknak elmondta, a Fű, fa, virág című konferenciára közel negyven szakember, tájépítész, erdő- és kertészmérnök érkezett Békés megyéből, hogy több terület aktuális témáiról ossza meg kollégáival gondolatait, kutatási eredményeit, hasznosítható tapasztalatait. Az értekezletet idén második alkalommal rendezték meg a virágfesztivál keretében, amely szintén két éve nőtte ki magát háromnapos rendezvényé. Az esemény iránti hatalmas érdeklődés következménye az is, hogy a kezdeti kínálathoz képest most már sokkal változatosabb és gazdagabb programelemekkel várják az érdeklődőket.

A megnyitón Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: a virágfesztivál a város egyik legkedveltebb és legsikeresebb rendezvénye, s nem előzmények nélküli, hisz gyökerei fellelhetők a település múltjában. Már 1933-ban is tartottak Gyulán kertészeti kiállítást és vásárt, amelyen közel 4 ezren vettek részt termesztőként, értékesítőként és látogatóként. Jelentőségét igazolja, hogy maga az akkori alispán, dr. Márki Barna nyitotta meg, hangsúlyozta az elöljáró.

 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő kifejtette, a Gyulai Virágok Vasárnapja annak köszönhetően nőtte ki magát háromnapossá, hogy Gyulán van elemi igény a zöld felületek gondozására. Jelzi azt a törekvést is, hogy a Békés megyei város ilyen téren is kiemelkedő teljesítményt kíván nyújtani országos szinten. A polgármester úgy vélte, a konferencia szervesen illeszkedik ebbe a szándékba, mert a szakmai követelmények és az új lehetőségek megismertetésével elősegíti a továbblépést, a fejlődést, előreviszi közös dolgainkat.

Az előadások sorát Puskás Lajos nyitotta meg Korszerű favizsgálati eljárások és fakezelési módszerek című vetített képes dolgozatának bemutatásával. Gócza Szabolcs a fásszárúak és a virágágyak tápanyag-utánpótlásáról, valamint a gyepekről és a fűmagkeverékekről értekezett. Szaszák Tibor az egynyár-évelők új kihívásairól szólt, Sirkó Zoltán pedig arról, hogyan viselkednek az ökológikus évelőágyak települési környezetben. Ambrus Tibor csopaki példát hozott: az ottani zöldterület-fejlesztésről beszélt.

 

 Puskás Lajos a Korszerű favizsgálati eljárásokról és fakezelési módszerekről tartott előadást 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szászné dr. Várkonyi Adrienn kérdésünkre aláhúzta: a meghívott szakemberek számos olyan információt is megosztottak hallgatóságukkal, amelyek a védett fákat érintik, emellett a legkorszerűbb technikai-gyakorlati eljárásokba, favizsgálati módszerekbe is betekintést adtak. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)