Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Petőfiről kaptak szöveget a diákok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2017. május 08. 11:00
Petőfiről kaptak szöveget a diákok
A magyarral kezdtek az érettségiző fiatalok

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin – adta hírül az Eduline.hu

az idei érettségizők az elsők, akik már újfajta feladatsorral dolgoznak

Forrás: MTI/Balázs Attila

A középszinten érettségizők a magyarérettségi első részében Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. Ezután tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban.

A diákok az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül választhatnak ezután. Csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120–200 szavas szöveget kell alkotniuk.

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kapnak egy rövid részletet, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcáfolniuk a vizsgázóknak.

A gyakorlati szövegalkotás részben a helyi közlekedési vállalat egyik nyitott pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni.

A ma érettségizők az elsők, akiknek már az újfajta feladatsort kell megoldaniuk – 2017-től ugyanis változik a középszintű magyarérettségi felépítése. Az első blokk továbbra is egy szövegértési teszt – a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, feladatokat kell megoldani, 700–1000 szavas, valamivel rövidebb, mint az előző években.

Az írásbeli első részére azonban az eddigi 60 helyett 90 percet kapnak a diákok, a szövegértési feladatsort ugyanis két szövegalkotási feladat követi. A vizsgázóknak az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül kell választaniuk, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120–200 szavas szöveg megírásával.

Megkérdeztünk egy magyartanárt, aki úgy nyilatkozott szerkesztőségünknek, hogy mivel bekerült a gyakorlati szövegalkotás a feladatok közé, nem meglepő, hogy motivációs levelet kellett írnia a diákoknak, de nem gondolja, hogy ez nehézséget okozna, hiszen a felvételi eljárás során és a nyelvtan órákon is írtak ilyet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)