Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Harmadik alkalommal rendeztek orvos-jogász konferenciát Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. április 27. 16:50
Harmadik alkalommal rendeztek orvos-jogász konferenciát Gyulán
Az összejövetel nemzetközi szinten is különlegesnek számít

Április 27–28. között harmadik alkalommal zajlott a Gyulai Törvényszéken orvos-jogász konferencia, melynek a III. Polgári és büntetőjogi felelősség a gyakorlatban címet adták szervezői. Az eseményen idén is neves orvosok, jogászok előadásain, kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt az érintett szakmák képviselői.

____Eredeti-GYHRCSD_0019.JPG

A konferencia ünnepélyes megnyitója 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Gyulai Törvényszék és a Szegedi Akadémiai Bizottság Reprodukciós Egészség Munkabizottsága, a European Society of Contraception and Reproductive Health (ESC) magyar tagozata, a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Békés Megyei Szervezete rendezésében megvalósult eseményt a korábban megrendezett helyi konferenciák folytatásának szánták a szervezők. Ahogy a helyszínen megtudtuk: az idei programban a jogászok és az orvosok, illetve egészségügyben dolgozó szakemberek orvosi tevékenységgel kapcsolatos előadásai mellett helyet kapott egy kerekasztal-beszélgetés a két szakma képviselőinek közös gondolkodása elősegítése érdekében.

Dr. Párducz László, a tudományos és szervezőbizottság tagja lapunknak elmondta: idén újdonságot jelent a második napon megrendezendő perszimuláció is, melyen a Gyulai Törvényszék bírósági titkárai mellett rezidensek, igazságügyi szakértők vesznek részt egy kitalált jogeset bemutatása során.

Dr. Bagdi Árpád Gyula, a helyi törvényszék elnöke kérdésünkre kifejtette: a 2017-es esemény különlegessége többek között abban áll, hogy ezúttal a rendőrség, az ügyészség és a bíróság szemszögéből is megközelítenek egy adott kérdéskört, melyben az orvosi felelősség témáját is érintik.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0003.JPG

 DR. BAGDI ÁRPÁD GYULA, A GYULAI TÖRVÉNYSZÉK ELNÖKE 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Az orvos-jogász társadalomnak nincs alkalma tudományos rendezvényeken találkozni egymással. Országos viszonylatban is páratlan, hogy ez alkalommal a két szakma képviselői megismerhetik egymás álláspontját, egyeztethetnek egymással. Külön öröm, hogy az esemény immár nemzetközi szintre emelkedett, és az orvos és jogász társadalmat nem csak hazai szinten szólítja meg – részletezte az eseménynek otthont adó, helyi törvényszék vezetője.

Köszöntőjében dr. Bagdi Árpád Gyula korábbi gondolatait azzal egészítette ki, hogy a korábbi rendezvényeken hasznos párbeszéd kezdődött, amit szervezőkként folytatni kívántak.

– Az orvosok segítik a bíróságok ítélkezési tevékenységét, míg a másik oldalról az orvosi tevékenységgel együtt járó hatalmas felelősségnek számos büntetőjogi és polgárjogi vetülete adódhat. Az ezeken a területeken szerzett ismeretek megosztásának és az esetleges eltérő álláspontok megismerésének kiemelkedő jelentősége van – emelte ki dr. Bagdi Árpád Gyula.

 

 Az orvos és a jogász társadalom képviselői találkozhattak egymással 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A folytatásban dr. Szabó Ferenc, a Békés Megyei Központi Kórház orvosigazgatója és a konferencia társelnöke, prof. dr. Bártfay György üdvözölte a megjelenteket.  

– Egymás álláspontjának jobb megértése hozzájárul ahhoz, hogy igazságos döntések szülessenek, és ahhoz is, hogy az orvosszakma megismerhesse azokat a szabályokat, amelyek a hivatás művelésénél feltétlenül szem előtt tartandók – mondta a társelnök.  

A nap szakmai előadásokkal folytatódott, melyeken idén a szakemberek olyan témákban mélyülhettek el, mint az orvosi felelősség rendszere, a nemi erkölcs elleni bűncselekmények nyomozása vagy ugyanennek a témának az ügyész szempontból történő megközelítése. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)