Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Látszódni fontos, akár az életed is múlhat rajta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. /Sz. D. • MAGAZIN • 2017. április 05. 11:00
Látszódni fontos, akár az életed is múlhat rajta
A kerékpárral közlekedőknek kiemelten fontos a láthatóság

A Gyulai Hírlap új rovatában Szabó Dórával, a Gyulai Rendőrkapitányság munkatársával karöltve hívjuk fel a figyelmüket a közlekedés és az elővigyázatosság fontosságára. A cikksorozat első részében a gyalogosok és a kerékpárosok láthatóságára hívjuk fel a figyelmüket.

Végre itt a jó idő! Sokan újra előveszik a biciklijüket, hogy újra kiélvezzék a kerékpározás örömeit. Azonban ilyenkor is a legfontosabb a biztonság. Először járjuk körbe a látni és látszani szókapcsolat témakörét.

Látni

Gyalogosan vagy járművel (kerékpárral) közlekedve sötétben és korlátozott látási viszonyok között is látni kell az utat, az előttünk lévő forgalmat, a közlekedő partnereket és még sok minden mást. Ehhez a járműveket ki kell világítani, azaz lámpákkal felszerelni. Fontos, hogy állapotukat naponta ellenőrizzük, hisz működőképesnek kell lenniük akkor is, ha fényes nappal közlekedünk, amikor nincsen szükségünk a világítás használatára.

Látszani

Sötétben, korlátozott látási viszonyok között, és napközben is, mind a gyalogosoknak, mind a járműveknek látszódniuk kell. Ruházatunk, a járművek színe kiemel a környezetből. Ezt a kiemeltséget lehet fokozni élénk színekkel, láthatósági ruházattal vagy mellény használatával. A láthatósági vagy fényvisszaverő mellény nappal élénk színével, éjszaka fényvisszaverő tulajdonságával tesz láthatóvá. Lakott területen kívül mind a gyalogosnak, mind a kerékpárosoknak éjszakai és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt vagy ruházatot kell viselniük.

Ne felejtsük el azonban, hogy a fényvisszaverők és a láthatóságot növelő eszközök nem pótolják a világítást! A világítás kötelező felszerelés! A kerékpárra előre fehér fény, hátulra piros fény és piros prizma, az oldalsó láthatóság miatt borostyán sárga küllőprizma kell.

A kerékpár kötelező felszerelései: könnyen kezelhető kormányberendezés, két egymástól függetlenül működő fék, csengő, elöl fehér vagy sárga fényű lámpa és fehér fényvisszaverő prizma, hátul piros fényű lámpa vagy villogó, egy vagy két piros színű fényvisszaverő prizma, legalább az első keréken elhelyezett sárga prizma vagy fehér fényvisszaverő körgyűrű, láthatósági mellény és fejvédő sisak lakott területen kívül.

A kerékpárral történő közlekedés biztonságát növelik: kilométeróra, visszapillantó tükör, fényvisszaverő a pedálon, előre fehér, hátulra piros színt mutató szélességjelző, antennazászló és karos szélességjelző.

Tudtad? 

Sötétben a világítás nélkül közlekedő kerékpáros a többi közlekedő számára láthatatlan.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)