Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Évet értékeltek a Békés Megyei Főügyészségen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2017. április 04. 12:20
Évet értékeltek a Békés Megyei Főügyészségen
A Békés Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Békés Megyei Főügyészség 2017. március 31-én tartotta összügyészi értekezletét, amelynek keretében kiértékelték a főügyészség 2016. évi tevékenységét. Az értekezleten jelen volt dr. Lajtár István legfőbb ügyészségi tanácsos, közjogi legfőbb ügyész-helyettes is.

Dr. Veress Gabriella megyei főügyész a büntetőeljárások megyei és országos statisztikai adatainak elemzése során kitért az egyes bűncselekmény-típusok számának alakulására is. Kiemelte, a Békés megyei ügyészi szervek csökkenő ügyforgalom mellett az előző évekhez hasonlóan javulást értek el az időszerű munkavégzésben, munkájuk emellett szakszerű és törvényes volt. A főügyész hangsúlyozta, a munkavégzés személyi és tárgyi feltételei biztosítottak voltak a tavalyi évben.

A főügyészség 2016. évi büntetőjogi szakági tevékenységéről dr. Berg Márta főügyész-helyettes beszélt. A büntetőjogi főügyész-helyettes beszámolójában hangsúlyozta, az előző évben az ügyfeldolgozási idő és az eljárást gyorsító jogintézmények alkalmazása kapcsán is jelentős javulást értek el a megye ügyészségei. Javult továbbá a váderedményesség, amely az országos átlagot meghaladva 99,2 % volt. A büntetőbírósági tevékenység kapcsán a főügyész-helyettes elmondta, továbbra is jelentős az ügyészi fellebbezések száma, ezek eredményessége a tavalyi évben közel 20%-kal emelkedett.

Az ügyérkezés csökkenéséről számolt be a közérdekvédelmi szakterület értékelése során Rajnainé dr. Hugyecz Ilona közjogi főügyész-helyettes is. Rámutatott, az ügyforgalom csökkenése a jogszabályi környezet változásából adódott, emellett a szakágra vonatkozó normák módosítása több területen is kihívást jelentett, így a keresetlevelek elektronikus rendszeren át történő benyújtása kapcsán is. A főügyész-helyettes a törvényességi ellenőrzési és magánjogi tevékenységet is véleményezte, majd kitért a szakághoz tartozó büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti feladatok ellátására.

Dr. Lajtár István legfőbb ügyész-helyettes a megye ügyészi szerveinek tevékenységét értékelte, és megköszönte az időszerű, szakszerű, törvényes és kiegyensúlyozott szakmai munkát. Külön kiemelte a váderedményességet és a nyomozások feletti fokozott ügyészi felügyelet során tett intézkedések magas arányát. A legfőbb ügyész-helyettes a 2017. év feladatai között egyebek mellett említést tett az új büntetőeljárási törvény alkalmazására történő felkészülésről.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)