Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tanulmányúton jártak Gyulán a Kisnemesi Otthonok 16. Országos Találkozójának részvevői

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • E.-K. Zs. / Gyulai Hírlap • HÍREK • 2017. április 03. 15:00
Tanulmányúton jártak Gyulán a Kisnemesi Otthonok 16. Országos Találkozójának részvevői
Az Almásy-kastélyt is megtekintették

Nemrégiben zajlott a Kisnemesi Otthonok 16. Országos Találkozója Békéscsabán. A műemléki konferencia résztvevői a rendezvény második napján a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot is megtekintették. 

a fórum részvevői egy tárlatvezetésen is részt vettek a gyulai kastélyban

Fotó: Incze László

A szakmai fórumról közel hetvenen érkeztek a látogatóközpontba. A kétnapos összejövetel első napján építészeti, műemlékvédelmi előadások hangzottak el a konferencián, másnap a részvevők elindultak, hogy megtekintsék Békés megye épített értékeit.

Széphegyi László területi műemlékvédelmi felügyelő 2002-ben kalauzolt el bennünket először a gyulai Almásy-kastélyba. Akkoriban költözött ki innen a gyermekotthon, borzasztó állapotban volt az épület – mondta Mészáros Zsuzsa főszervező.

Aláhúzta, nagy öröm, hogy a békéscsabai könyvtárban megmaradt az a kötet, amelyből kiderül, milyen színdarabokat rendeztek hajdanán a kastély oldalszárnyában. Óriási élményt jelentett számukra, hogy két éve Béres István városi főépítész vezetésével a régészeti feltárás folyamatába is betekinthettek.

– Akkoriban láttuk vendégül Virág Zsolt művészettörténészt, projektmenedzsert, az Almásy-kastély Látogatóközpont megálmodóját, és Görgényi Ernőt, Gyula város polgármesterét, akik elmondták, mit terveznek létrehozni Gyulán. Később megnéztük, hogyan valósultak meg elképzeléseik – mondta a főszervező.

A kúriatalálkozókon zömében építészek, tanárok és nyugdíjasok vesznek részt, és az egyetlen olyan vidéki tudományos jellegű összejövetel, amely elsősorban az épített örökséggel, műemlékvédelemmel foglalkozik. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)