Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A frankofóniát ünnepelték Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2017. március 29. 22:40
A frankofóniát ünnepelték Gyulán
Irodalmi összeállítással, sanzonokkal és ételkóstolóval várták az érdeklődőket a román kulturális székházban
____Eredeti-DSCN0037[1].jpg

A RENDEZVÉNYEN A GYULAI ROMÁN PRO MUSICA KÓRUS IS FELLÉPETT 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A francia kultúrából és gasztronómiából is ízelítőt kaphattak az érdeklődők március 29-én a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének gyulai székházában tartott frankofón napon.

A frankofóniát, azaz a franciául beszélő és a francia kultúrát ápoló emberek közösségének nemzetközi napját március 20-án ünneplik világszerte. Románia 1993 óta tagja a frankofón államokat tömörítő nemzetközi szervezetnek (OIF), keleti szomszédunkban első számú idegen nyelvnek számít a francia. Magyarország 2004-ban vált a tömörülés megfigyelő tagjává.

 

____Eredeti-DSCN0012[1].jpg

A közönséget Florin Trandafir Vasiloni (képünkön jobbról) főkonzul köszöntötte 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Simon Éva, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének elnökségi tagja, a program társszervezője lapunknak elmondta: Gyulán a román főkonzulátus 2006-os megnyitása óta szerveznek programokat temesvári, nagyváradi, illetve aradi partnerintézményekkel a francia nyelv és kultúra ünnepe alkalmából.

A szövetség és a főkonzulátus közös rendezvényén a gyulai román Pro Musica kórus mellett a helyi román gimnázium tanulói és az aradi Amifran ifjúsági színjátszó csoport is fellépett. A közönség francia és román nyelvű dalokat, verseket is hallhatott – számolt be a részletekről Simon Éva.

 

____Eredeti-DSCN0018[1].jpg

A jelenlévők verseket és sanzonokat is hallhattak 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A helyszínen francia sajtokat és borokat is lehetett kóstolni, hiszen a szervezők Franciaország gasztronómiába is betekintést szerettek volna nyújtani.

A társszervező kiemelte: a székházba két aradi felsőoktatási intézményből, az Aurel Vlaicu és a Vasile Goldis Egyetemről is érkeztek vendégek. Utóbbi egy fotókiállítást állított össze az alkalomra.  

Simon Éva rámutatott: a rendezvény diplomáciai szempontból is jelentős volt, hiszen azon Florin Trandafir Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja mellett Igor Furdík békéscsabai szlovák főkonzul is jelen volt. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)