Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai kastély sajátos szemszögből

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2017. március 24. 09:40
A gyulai kastély sajátos szemszögből
Bagyinszki Zoltán fotóit mutatták be a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban

Március 23-án nyitották meg a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban Bagyinszki Zoltán tárlatát Történelem, művészet, újjászületés címmel. Az elsősorban fotókat és fotómontázsokat bemutató kiállításon a nagyközönség leginkább olyan fotográfiákkal találkozhatott, amelyek a szerző sajátos, művészi szemüvegén keresztül mutatják be a kastély életének legfontosabb pillanatait.

____Eredeti-alap__5_.jpg

Bagyinszki Zoltán 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Dombi Ildikó

Bagyinszki Zoltánt is megkérdeztük, miért épp a gyulai kastélyt választotta témájául. Lapunknak elárulta: nem csak a helyi épület falait és belső tereit rögzíti előszeretettel, hiszen bármilyen műemléket, várat és kastélyt lát, azonnal igyekszik megörökíteni azt.

– A mai nap szlogenje kastély a kastélyban is lehetne, hiszen a gyulai kastély történetét és teljes megújulását örökíti meg a tárlat. Megtiszteltetés, hogy most kiállítják a fotográfiáimat, hiszen azok összegyűjtése hosszú folyamat volt. Az újabbak mellett akadnak 10-20 éves diák is a kiállítottak között. Az anyaggyűjtés archív képekkel kezdődött, a legrégebbi képünk mintegy 150 évvel ezelőtti, ám a legtöbb fotográfia és montázs az elmúlt 3 év legérdekesebb pillanatait mutatja be – részletezte a fotográfus.

Dr. Görgényi Ernő

Az eseményen köszöntőt mondott Dombi Ildikó, a kiállításnak otthont adó intézmény ügyvezetője, aki kiemelte: az ötödik időszaki kiállítást mutatják be ez alkalommal, melynek megnyitóján fúvószene, fényképek és egy videós fotómontázs várta a látogatókat, utóbbi Incze László képeiből készült. Bagyinszki Zoltán fotói az előzményeket mutatják be, a videós montázs az elmúlt egy év pillanatait örökítette meg. 

A tárlatot dr. Görgényi Ernő nyitotta meg, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a gyulai kastélynak már országos híre van, és a fürdővárosról a legtöbbeknek az a benyomása, hogy Gyulán egyaránt megjelenik a minőségi turizmus, a magas szintű szolgáltatások és az elegancia. 

– Kevés olyan település van Magyarországon, amely olyan gazdag múlttal rendelkezik, mint Gyula. A sok gyulai történet legérdekesebbje kétségkívül az Almásy-kastélyé. Ez a história közel 300 éve kezdődött, és most két felvonásban, két fotós lencséjén keresztül elevenedik meg előttünk – fogalmazta meg a polgármester. 

Köszöntője után Bagyinszki Zoltán fejezte ki háláját a városvezetés felé, amiért lehetővé tették számára a fotók bemutatását, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kiállítás a jövőben a város népszerűsítésére is alkalmas lesz. 

A tárlat április végéig díjmentesen megtekinthető a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)