Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Át kell örökítenünk a márciusi eszmét!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. március 15. 14:30 • Frissítve: 2017. március 16. 06:00
Át kell örökítenünk a márciusi eszmét!
Nemzeti ünnepünkön emlékeztek és énekeltek a Petőfi téren
____Eredeti-GYHRCSD_0004.JPG

Hajdú András felvidéki hadtörténész

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Viseljük büszkén azt az eszmét, amit a márciusi ifjak ránk hagyományoztak – hangsúlyozta ünnepi beszédében Hajdú András felvidéki hadtörténész Gyula város önkormányzatának Petőfi térre szervezett megemlékezésén.

A város elöljárói, Görgényi Ernő polgármester, Kónya István és Alt Norbert alpolgármesterek mellett számos civil ünneplő is tiszteletét fejezte ki nemzetünk nagyjai előtt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. gyulai évfordulóján a Petőfi-szobornál, ahol az Erkel Ferenc Vegyeskar adta elő a Himnuszt.

Az országot lángba borító budapesti események legérdekesebb pillanatait, Petőfi és Jókai szerepét a meghívott szakember, Hajdú András ismertette. Mint mondta, kezdetnek nagyszerű és dicső vállalkozás volt az, amit a márciusi ifjak bemutattak, hisz az ő bátor kezdeményezésük vezetett el a modern demokratikus polgári állam létrejöttéhez. Példás kiállásuk össznemzeti megmozdulássá vált, amelynek eredményeként olyan szavak kerültek be a közéletbe, mint a szabadág, az egyenlőség és a sajtószabadság. Együttes fellépés nélkül ez nem valósult volna meg.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0011.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: az 1848-ban megfogalmazódott célok Magyarország összes nemzetiségének érdekeit egyenlő arányban képviselték, ezért mindnyájan a sajátjaiknak érezték, és ezt a forradalomban való részvételükkel ki is fejezték. „Szerencsések vagyunk, hogy ma szabadon ünnepelhetünk, hisz nem volt ez mindig így” – hangsúlyozta Hajdú András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktorandusza, visszautalva ezzel a magyar történelem vészkorszakaira.

Ferenczy György és a Rackajam zenekar ünnepi műsora a magyar népdalkincsből merített, és alkalomhoz illően a vers és a forradalom kapcsolatára épült fel. A produkciót Beszterczey Attila színművész szavalatai foglalták keretbe. Petőfi szobránál a város valamennyi közhivatalának, egyesületének, egyházának és oktatási intézményének képviselői elhelyezték koszorúikat.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0023.JPG

Ferenczy György és a Rackajam zenekar a petőfi téren

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)