Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Civil szakmai napot tartottak a Gyulai Törvényszéken

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2017. március 07. 18:00
Civil szakmai napot tartottak a Gyulai Törvényszéken
A törvényes működés fenntartásában nyújtottak segítséget

Szakmai napot tartott a Gyulai Törvényszék február 27-én a Békés megyében működő civil szervezeteknek és képviselőiknek. A Civil Szakmai Nap megrendezésével a törvényszék a jogszabályváltozásoknak való megfeleléshez és a törvényes működés fenntartásához kívánt segítséget nyújtani.

 

A rendezvény aktualitását az adta, hogy 2017. január 1-jétől jelentősen módosultak az új Ptk. egyesületekre vonatkozó rendelkezései, 2017. március 1-jén pedig hatályba lépnek a Civil törvény és a Cnytv. újabb, a civil szervezetek működését alapvetően befolyásoló módosításai. A változás érinti a civil szervezetek nyilvántartásba vételének és változásbejegyzésének eljárási szabályait, bevezeti továbbá a nyilvántartó bíróság által lefolytatható törvényességi felügyeleti eljárás jogintézményét.

A rendezvényen Tóth Andrea törvényszéki titkár ismertette az új Ptk. és a végrehajtásáról szóló Ptké. 2017. január 1-jén hatályba lépett módosításait. Kiemelte azokat a rendelkezéseket, amelyektől a törvény nem enged eltérést a civil szervezetek számára.

A Civil törvény 2017. március 1-től hatályos változásait és a Cnytv. módosítása során bevezetett új jogintézmény, a törvényességi felügyeleti eljárás rendjét Biró Attila törvényszéki titkár foglalta össze.

Réfi Edit törvényszéki titkár előadásában kitért a törvényességi ellenőrzés változása folytán módosult jogorvoslati rendszer, valamint a civil szervezetek nyilvántartásba vételére, változásbejegyzésére és megszűnésére irányadó eljárási szabályok lényegesebb változásaira.

A rendezvényen csaknem százötven érdeklődő vett részt, akik az előadásokat követően feltehették kérdéseiket az előadóknak.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)