Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Aradon népszerűsítik az Almásy-kastélyt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • KULTÚRA • 2017. március 03. 10:16
Aradon népszerűsítik az Almásy-kastélyt
Megnyílt Bagyinszki Zoltán fotókiállítása az aradi Klió-teremben

Két héten át Arad város képtárában, a Klió-teremben is megtekinthető a gyulai Almásy-kastély. Gyula testvérvárosában Bagyinszki Zoltán fényképsorozata népszerűsíti a látogatóközpontot.

____Eredeti-aradi_kiallit_GKE__2_.JPG

a Kárpát-medence képes krónikásának nevezte bognár levente bagyinszki zoltánt

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Bagyinszki Zoltán a Kárpát-medence képes krónikása, fontos láncszem Arad és Gyula kapcsolatában – hangsúlyozta köszöntőjében Bognár Levente, Arad város alpolgármestere a csütörtök délutáni kiállítás-megnyitón. Az elöljáró elmondta, Gyula testvérvárosaként és elsőszámú partnereként nyomon követték az Almásy-kastély felújítását, az eredményhez pedig csakis gratulálni tudnak a gyulai városvezetésnek, és mindazoknak, akik a megvalósításban részt vettek. Gyula „Schönbrunnja” jó példája annak, mennyire meghatározza egy település arculatát a kulturális értékek megbecsülése, amely mindenekelőtt emberi értékek felmutatását, előtérbe helyezését jelenti – mutatott rá a tisztségviselő.

A fényképész életútját Szalai György önkormányzati képviselő, az Arad-Gyula Kapcsolataiért Egyesület elnökségi tagja méltatta. Kiemelte: Bagyinszki Zoltán fotóművészete beérett, mesterien képes üzenetek továbbítására, s arra ösztönöz, hogy együtt csodálkozzunk rá a valóság és az esztétikum páratlan együttesére, közösen örvendjünk felfedezéseinek. Látásmódja részletező és harmóniát teremtő, témától függetlenül könnyed és friss, a legnagyobbakhoz méltóan nyitott az alázatra, az ősökkel, a történelemmel szembeni tiszteletre.

 

____Eredeti-aradi_kiallit_GKE__6_.JPG

A gyulai fényképész életútját Szalai György osztotta meg a közönséggel

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az országszerte ismert és elismert gyulai fotográfus kastély- és várfelvételei számos kiadványban jelentek már meg, szerzőként és társzerzőként 35 könyv kiadásában vett részt, igazi értője s feltérképezője a Kárpát-medence épített örökségének. Tagja a gyulai Székely Aladár Fotóklubnak, a Budapesti Városvédő Egyesületnek, az Október 23. Alapítványnak, az Arad-Gyula Kapcsolataiért Egyesületnek és a Magyar Történelmi Családok szervezetének. Közművelődési tevékenységét 2009-ben Wlassics Gyula-díjjal jutalmazták. Aradi kiállítása immár a sokadik, hisz az elmúlt két évtizedben közel száz alkalommal állította ki fényképeit Európa különböző helyszínein.

Az aradi múzeumkomplexum művészeti részlegének földszintjén található Klió-teremben megnyitott Történelem, művészet, újjászületés Gyulán című tárlata a gyulai önkormányzat támogatásával valósult meg. A közel félszáz fotó két hétig tekinthető meg Aradon. Ezt követően a gyulai Almásy-kastélyban is bemutatják, majd partiumi és erdélyi körútra indul. A válogatás közel húsz esztendő munkáját öleli fel, és a látogatóközpont megnyitásáig dokumentálja a műemléképület sorsának alakulását.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)