Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Q-22

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2017. február 02. 08:43
Q-22
11 szerző 84 fotóját, ebből 12 fekete-fehéret láthatunk a művelődési központ galériájában

Kukár István, Gyula városának szeretett és ismert képzőművész-tanára, a 3T alapító tagja  egyesek szerint az utolsó reneszánsz embere – 22 évvel ezelőtt létrehívott egy utazást, amelyre első buszülésen a barátait vitte (meg a zöld mackót). Az első túra olyan jól sikerült, hogy a baráti utazásból hagyomány lett. Idén a 22. Qkartour (QT) indul a Börzsönybe pünkösd hétvégéjén, amelyre február 10-ig várják a jelentkezőket. A gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ galériájában az elmúlt két évtized legjobb képeit állították ki. A kiállítás február 28-áig megtekinthető.

____Eredeti-GYHRCSD_0006.JPG

az új nemzedék már ott volt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kiállítás megnyitójának baráti jellegét és a ritka alkalom szellemiségét remekül tükrözte, hogy a város összes fotóművésze jelen volt, és igyekezett lencsevégre kapni az eseményt. 11 szerző 84 fotóját (ebből 12 fekete-fehéret) helyezték el a falakon. Képzettség szerint a teljesen amatőr élményvadásztól a profi fotósokig. A képek minősége és tanúságtétele azonban egészen mást mutat. Egytől egyig jól megkomponált alkotásokról van szó, amelyek olyan életképek, amelyekhez kiváló, szemlélődő és a pillanat múlandóságának szépségét is megörökíteni vágyó tehetségek szükségesek.

A szemlélődésről id. Bánfi Barnabás fotóművész szólt bölcsen a megnyitóbeszédében: „Akinek fényképezőgép kerül a kezébe, az először a családot, közvetlen környezetét veszi célba. Később többet kattintgat, majd lassan elkezd folyamatosan csak úgy fotózgatni, és kezd kialakulni egy érzékeny, vibráló látásmód, majd egyedi szemlélet.”

A fotográfia megtanít látni, felfedezni, átszűrni, értelmezni, újrateremteni. A fotós elmondhatja véleményét, értékítéletét, a megfelelő pillanatban lenyomott exponálógomb segítségével évtizedes emlékeket idézhet fel. A fényképezés ma már olyan művészet, amelyhez nem elég gyorsnak lenni, kell a gondolkodás képessége és a tehetség is. Hiszen aki közöl, annak van felelőssége azon az éles határvonalon táncolni, amely a valóság és képzelet határán egyensúlyozva feszül. Ehhez kell a tapasztalat. Korniss Mihály fotóművész szavain keresztül: „A »fényképez« szónak szerencsés szinonimája a magyar nyelvben: »megörökít«. Érzékelteti a múló idő megragadásának, a tünékeny világ megőrzésének szándékát. Idő és fényképezés elválaszthatatlanok. Az exponálás egy pillanatot búcsúztat: a jelenből a gombnyomás pillanatában múlt lesz. A képen annak lenyomatát őrizzük – ami volt.”

 

____Eredeti-GYHRCSD_0014.JPG

...és ő az utolsó gyulai reneszánsz ember, a pista

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szerencsére ezzel a kiállítással a két évtizedes emlékek újra előbukkannak és hálásak lehetünk, hogy betekinthetünk a QT kulisszatitkaiba. Olyan természeti csodák vagy emberi teremtett értékek sorjáznak szemünk előtt a falakon, a keretekben, amelyekre méltán lehetünk büszkék. 21 év tanúságtétele, csillagtúrái, Gyuláról egy nap alatt bejárható dimbes-dombos történelmi magyar területek elevenednek meg: Székelyudvarhely, Kassa, Orfű, Pálháza, Salgóbánya, Gyula (mert itthon nyaralni is különleges), Mór, Esztergom, Eger, Szarvas, Torockó, Eszék, Komárom, Toroczkó 2.0, Jád-völgy, Köröstárkány, Domokos, Aggtelek, Boga-völgy, Al-Duna. Csak egyetlen alkalommal maradt el létszámhiány miatt, a 17. évben, különben minden utazás 70-80%-ban ugyanazokkal a barátokkal, 10-20%-ban pedig új emberekkel indul – tehát a jókedv, az összeszokottságból fakadó emelkedett hangulat eleve elrendelt. A felsorolásból kitűnik, hogy mindig van valamilyen személyes indíttatás a helyszínek kiválasztásában.

Jómagam a Domokos névnél figyeltem fel először (a 18. évben), és emlékszem is, amikor Pista elhatározta, hogy ezt az utazást a középső gyermekének megkésett névadójává és a felnőtt lét megkezdésének ünnepévé szenteli. A területek egy része szándékosan az alföldi ember vádliizomzatát átalakító és ellazító hegyvidék, ahol mindig közbe jöhet valamilyen meglepetésfaktor. Ilyenkor Kukár mester csak megemlíti: „Édesanyám neve Dalmadi Róza, őhozzá kell fohászkodni!” Humorban, össze- és kitartásban sosincs hiány, minden résztvevő hatalmas elánnal számolt be a túrákról, miután Beszterczey Attila tárlatgazda egy kis borozásra és pogácsafogyasztásra invitálta a jelenlévőket. Közben kattogtak a fotók, szélesedtek az emlékező mosolyok és röpködtek a bölcs gondolatok. Egy picit mindannyian egy QT részesei lehettünk, ugyan busz, hegyek és napsütés nélkül.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0038.JPG

itt pedig két kollégánk, Szabolcs és brigi, a fényképezőgép mögött (és a falon) pedig csuszi

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Talán a fényképezőgép az egyetlen eszköz, amellyel az ember képes megállítani az időt. Örömünkre szolgálhat, ha megtekintjük e kimerevített emlékhalmazt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)