Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán járt Habsburg György főherceg

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. február 01. 11:00
Gyulán járt Habsburg György főherceg
A Harruckern iskolában a Szent Korona másolatát és a koronázási jelvényekről szóló ismeretterjesztő filmet is bemutatták

Gyulai diákok előtt vetítették le A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című magyar ismeretterjesztő filmet január 31-én. A Harruckern János szakképző iskola Wenckheim-termében megtartott eseményen a gyulai városvezetők, dr. Görgényi Ernő és a szervező, dr. Kovács József országgyűlési képviselő mellett Habsburg György főherceg is megjelent. 

____Eredeti-K_5_7391-12.jpg

A Szent Korona másolata 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A program köszöntőit megelőzte a filmben is szereplő Bethlen Gábor Hagyományőrség tagjainak performansza, akik a Szent Korona másolatával vonultak be a terembe. Vezetőjük ezt követően a korabeli viseletekről és fegyverekről tartott előadást.

Az üdvözlő gondolatokat dr. Kovács József, az esemény házgazdája kezdte, aki a megjelentek üdvözlése után kiemelte: a Magyar Vöröskereszt országos vezetésében dolgozott együtt Habsburg Györggyel, mely időszakra nagyon jó szívvel emlékszik vissza. A házigazda ezek után Bárány Krisztián filmrendezőt kérte fel, hogy köszöntse a megjelenteket.

 

____Eredeti-P1313323-28.jpg

Dr. Kovács József, az esemény házgazdája 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Bárány Krisztián elárulta: küldetésüknek érzik, hogy filmjükkel minél több iskolába eljussanak. Hozzátette, hogy oktatási intézményben még nem vetítették le a filmet, így az alkalom egyfajta premier a gyulai középiskolában.

A köszöntők sorát a házigazda intézmény vezetője, Kovács Zsuzsanna folytatta, aki köszönetet mondott a közreműködőknek, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy intézményük ad otthont a rendhagyó filmbemutatónak.

 

____Eredeti-P1313356-32.jpg

Az eseményen levetítették a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A program ezek után a film levetítésével folytatódott. A korhű alkotásból a fiatal közönség megtudhatta, a koronát a legenda szerint ll.Szilveszter pápa küldte Rómából Szent István királynak. A felségjelvényen nyolc apostol mellett uralkodók és szentek láthatók. A középső zománckép a trónon ülő Krisztust ábrázolja, tetejét a kereszténység jelképeként a mindenki által ismert jellegzetessége, a kereszt ékesíti.

Az esemény záróakkordjaként Habsburg György főherceg szólt a megjelentekhez,  elsősorban édesapja és nagyapja elbeszélésein keresztül mutatta be a királyi család gyermekeinek viszonyát és élményeit az egykori koronázási szertartásokhoz kapcsolódóan. A délutáni esemény állófogadással zárult.

 

____Eredeti-P1313362-34.jpg

Habsburg György főherceg 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)