Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 75 éves Székelyhidi Attila

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2017. január 30. 13:30
75 éves Székelyhidi Attila
A művész meghatározó alakja a gyulai festészetnek

75. születésnapját ünnepli január 30-án Székelyhidi Attila festőművész, aki meghatározó alakja a gyulai festészetnek, többek között alapító tagja a Gyulai Művésztelepnek. Pályafutása során számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt műveivel.

____Eredeti-szekelyhidi_attila_.jpg

székelyhidi attila

Fotó: Gyulai Hírlap 

Székelyhidi Attila 1942-ben született Gyulán, majd Szeghalmon élt és érettségizett. Az egri tanárképző főiskola után, 1965-től Gyulán tanított egy általános iskolában, majd az Erkel Ferenc Gimnáziumban, de dolgozott a Békéscsabai Tanítóképző Főiskola vizuális szakán és a Bay Zoltán Gimnáziumban is. Nyugdíjbavonulásáig a Gyulai Városi Képtárnál dolgozott, és évekig vezette az ifjúsági képzőművészszakkört az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Alapító tagja az 1969-ben Tóth Tibor festőművész által szervezett Gyulai Művésztelepnek, amelynek szervezőmunkájában is részt vett. 1977 óta tagja a Művészeti Alapnak, a mai MAOE-nak, megalakulásától a Magyar Vízfestők Társaságának, a Békéstáji Művészeti Társaságnak, a Gyulai Alkotók Körének. Dolgozott az öcsényi, a kétegyházi és a mórahalmi művésztelepeken, járt Szárhegyen, a nemzetközi művésztelepen is.

Munkáira és munkamódszerére jellemző a közvetlen leképezés és megragadás, a személyes jelenlét a motívum közelében, a tájban, emberi közelségben, életünk közegében, legyen az „együléses” munka vagy heteken át készült festmény a Körösök vidékén.

Egyéni tárlatokat tartott Gyulán, Békéscsabán, Szeghalmon, Debrecenben és Szegeden. Munkáival rendszeres szereplője a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak, de a Békéscsabai Alföldi Tárlatokon és természetesen a Gyulai Művésztelep kiállításain is részt vesz. Szerepelt még az Öcsényi Művésztelep kiállításain, Mórahalmon, a Homokháti Művésztelepen, a Békéstáji Művészeti Társaság itthoni és külföldi bemutatkozóin, a gyulai művészek kiállításain.

(Forrás: gyulaimuvesztelep.hu)

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)