Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Shakespeare-rel és jazz-zenével emlékeztek Gedeon Józsefre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. január 27. 11:45
Shakespeare-rel és jazz-zenével emlékeztek Gedeon Józsefre
A Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta adott koncertet a Gyulai Várszínház Kamaratermében

Több szempontból is különleges estének lehettek szemtanúi a Gyulai Várszínház Kamaratermének vendégei január 25-én: a Bágyi Balázs New Quartet elnevezésű együttes Pocsai Kriszta énekesnővel együtt adta elő a Homage to Shakespeare című jazzszvitet. Az esten Gedeon Józsefre, a várszínház közelmúltban elhunyt direktorára emlékeztünk, akinek ötlete nyomán született meg a zenei produkció, az angol drámaíró halálának 400. évfordulójára.

bágyi balázs jazzdobos köszöntötte a vendégeket

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Tulajdonképpen örömteli alkalom az, hogy ma itt lehetünk, viszont nem gondoltuk volna, hogy az, akinek köszönhetjük ennek a műnek létrejöttét, ma már nem lesz közöttünk – mondta köszöntőjében Bágyi Balázs. – Szeretnék egy pár mondatban megemlékezni Gedeon József igazgató úrról. Jóskát nagyon régóta ismertem, lévén, hogy ő volt az, aki teret adott a jazznek Gyulán. 2015 márciusában adtunk itt egy koncertet, utána 2016 májusában hívott meg minket a Shakespeare Fesztiválra. Az ő felkérése indította el ennek a projektnek a megszületését, amelynek ősbemutatója is itt, Gyulán volt.

A köszöntő után Bágyi Balázs a színpadra szólította az együttes tagjait: Lakatos Soso Sándort (szaxofon), Oláh Dezsőt (zongora), Oláh Pétert (nagybőgő) és az est énekesét, Pocsai Krisztát. Az együttes névadója a magyar és külföldi jazzéletben is meghatározó szerepet játszik. Már a húszas évei óta vezeti saját zenekarait dobosként, és nem nagyon találunk olyan műfajt, amelyben ne alkotott volna még. A New Quartet előtti együttese hét éven keresztül működött, megjártak az összes hazai fesztivált, új felállásukban a kortárs jazz dominál.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0016.JPG

pocsai kriszta 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Pocsai Kriszta még zongoristaként végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, de 1998-ban a jazztanszék ének szakán diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Számos jazzformációval koncertezett már, művészében a stílusok közötti átjárhatóságot keresi. Készült egy duólemeze Szakcsi Lakatos Bélával is, mielőtt 2011-ben saját lemeze jelent volna meg. Kivételes tehetségét a kamaraterem vendégei is megcsodálhatták.

A koncert az Introduction (Bevezetés vagy Bemutatkozás) című résszel kezdődött, amelyben nevéhez hűen mindenki bemutatkozott. A közel negyedórás tételben egyaránt fontos szerepet kapott mindegyik hangszer és az énekesnő is, így csodás hangokkal és fergeteges szólókkal örvendeztette meg a közönséget a New Quartet. Ezután a 66. szonett – amely általában a közönség és az ő kedvencük is – következett, egy instrumentális dal az együttes repertoárjából, majd a Passionte Pilgrim (A szerelmes vándor), amely a szonettek mellet egy másik jelentős lírai ciklus Shakespeare életében. A koncertet a Finally című számmal és egy meglepetésdarabbal zárták.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0019.JPG

POCSAI KRISZTA ÉS A BÁGYI BALÁZS NEW QUARTET 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bágyi Balázs együttese és Pocsai Kriszta méltóképpen búcsúztatták Gedeon Józsefet, felhasználva és vegyítve két olyan témát, amelyek rendkívül fontosak voltak a direktor életében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)