Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kiemelt turisztikai desztinációnak nyilváníthatják a Gyula–Békéscsaba térséget

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőHÍREK • 2017. január 17. 09:00
Kiemelt turisztikai desztinációnak nyilváníthatják a Gyula–Békéscsaba térséget
A fürdővárosi turisztikai szektor a 2016-os rekordév mutatóit is túlszárnyalta

Kiemelt turisztikai desztinációvá válhat idén a Gyula–Békéscsaba térség – közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója január 15-i sajtótájékoztatóján, Budapesten. Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofi Kft. ügyvezetője a hírre reagálva lapunknak kifejtette: ha megszületik a kormányhatározat, az ágazat pluszforrásokra számíthat a két településen.

____Eredeti-var_fentrol_csuszi.JPG

Gyula látképe

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Guller Zoltán elmondta: a kormány eddig a balatoni térséget, Sopront és a Fertő tó környékét, valamint Tokaj-Hegyalját, a Nyírséget és a Felső-Tisza vidékét nyilvánította kiemelt turisztikai desztinációnak, és hamarosan tovább bővítheti ezt a kört. Mint fogalmazott, a turisztikai ügynökség még az idén szeretné a kormány elé vinni azt az előterjesztést, amely kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítaná Budapestet és agglomerációját, Debrecent és a Hortobágyot, Pécset és Villányt, Gyulát és Békéscsabát, Sárvárt és Kőszeget, a Tisza-tavat, valamint Egert.

Komoróczki Aliz hangsúlyozta: amennyiben ez megtörténik, a Gyula–Békéscsaba desztináció turisztikai fejlesztéseiről is külön kormányhatározat születhet. Hozzátette: a minősítés révén pluszforrások érkezhetnek a térségbe.

Az ügyvezető kérdésünkre kiemelte: a Dél-Alföld régióban a vendégéjszakák számát tekintve Gyula a legjelentősebb desztináció. Érdeklődésünkre azt is elmondta: a kormány döntésével szorosabbra fűzheti együttműködését a gyulai és a békéscsabai turisztikai szektor. 

Guller Zoltán arról is beszámolt, hogy az első tíz hónap adatai alapján 2016-ban rekordévet zárhatott a magyar turizmus: januártól októberig a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A szállásdíjbevételek 10 százalékkal bővültek, míg a szálláshelyek összes bevétele 8 százalékkal növekedett – tette hozzá.

Komoróczki Aliztól megtudtuk, Gyulán januártól novemberig több mint 444 ezer vendégéjszakát regisztráltak 2016-ban a kereskedelmi szálláshelyeken, ez – az országos átlagot túlszárnyalva – 10 százalékos emelkedést jelent 2015 azonos időszakához képest.

A szakember aláhúzta: a fürdővárosban 2010 óta folyamatosan emelkedik a vendégéjszakák száma, a városi fejlesztések hatására 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is nagymértékű növekedés volt tapasztalható.

Az ügyvezető kérdésünkre kifejtette: az MTÜ 11 milliárd forintos keretösszegű szálláshely-fejlesztési kiírására várhatóan nagyobb eséllyel pályázhatnak azokból a desztinációkból, amelyeknek évek óta kiegyensúlyozott a növekedése.  

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)