Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A parázs lehelete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2017. január 11. 09:15
A parázs lehelete
Szaunaszeánszon jártunk a gyulai szaunamesterrel, Tóth Tiborral
Finnországban évszázadok óta komoly hagyománya van a szaunázásnak, az egyik legelső írásos emlék a témában 912-re nyúlik vissza. Hazánkban is egyre népszerűbb ez a fürdőzési forma, elég a Gyulai Várfürdő szaunaparkjára gondolni, de egy gyulai szaunamesternek, Tóth Tibornak köszönhetően Békéscsabán is egyre többen ismerik a szaunaszeánszokat. December 30-án jártunk nála, amikor az ünnepekre való tekintettel karácsonyi illatokat varázsolt a szaunába.

tóth tibor szaunamester az illatok kiválasztása közben

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– A Gyulai Várfürdőben dolgoztam már pár éve, amikor felröppent a hír, hogy megnyílik a Castello Szaunapark – mondta Tóth Tibor. – Az akkori igazgató kért meg minket, hogy egy különleges feladatot lássunk el, ez volt a szaunamesterség. Ezt megelőzte egy közel három hónapos képzés, amely két részből állt: elmélet, amely a szaunatörténelmet foglalta magába, és szeánszok felépítését, valamint a különböző típusok – így a gőzkabin vagy a finnszanuna – hatását az emberi testre.

A szaunamester kifejtette, hogy egy szaunamenet nyolcperces bent tartózkodással kezdődik, amelyet a legjobb törökülésben vagy fekvő pozícióban tölteni, hogy a testünk egy szinten melegedjen. Ezután öt percet a szabadlevegőn kell töltenünk, majd újabb tíz-tizenkét perces menet következik, ugyanezekben a pozíciókban, amely után már zuhannyal is hűthetjük a testünket. Az utolsó etapban már víz is éri a kályhát – az ilyenkor keletkező gőzlöketet a finn nyelv löyly-nek, azaz „a parázs leheletének” nevezi –, amely során vízgőz képződik, amely a testünkön csapódik le.

 

– Ekkor egy 4-8 milliméteres izolációs réteg képződik a bőrön, amelyet a szaunamester speciális, törölközős legyezéssel szakít fel, ezzel növelve a szaunaélményt és a hőingert, illetve a verejtékezést. A szeánsz során 3-4 alkalommal öntünk vizet a kályhára, amelybe különféle illóolajokat keverve érhetünk el illatélményeket. A ráöntések között egyszer tartunk egy levegőztetést is, hogy kibírhatóbb legyen a benti hőmérséklet.

Tóth Tibor kiemelte, hogy a hűtést célszerű a szabad levegőn tett sétával kezdeni, amelyet addig kell csinálni, amíg el nem kezdünk fázni. A bőrön át kicsapódott méreganyagok még rajtunk vannak, ezért egy zuhanyzás a folyamat következő állomása, amelyet mindig a szívtől legtávolabbi testrészünkkel kezdünk, így a sorrend: jobb láb, bal láb, jobb kéz, bal kéz, felsőtest és teljes tus. A testünk visszamelegítését egy lábfürdővel fejezhetjük be.

A december 30-i alkalommal két finnszaunás és egy gőzkabinos felöntést izzadhattak végig a Munkácsy Hotel vendégei. Az első szeánszon egy édes és egy fanyar illat, az ylang-ylang és a teafa találkozott, zárásképpen pedig egy erdei gyümölcs-borsmenta keverék került a kályhára. A gőzkabinban olívaolajas sóval dörzsöltük be a bőrünket, amely agresszív bőrradírként hatott, az olaj E-vitamin-tartalma pedig feszesíti a bőrt. Az utolsó felöntésen a karácsonyi illatok domináltak: a keverékben volt sör, szegfűszeg és narancs.

– A hotel teljesen nyitott a törekvésre, hogy kialakuljon a szaunakultúra Békéscsabán, ezért bevezettük a textilmentes felöntéseket is. Nem kötelező a meztelenkedés, egy szaunalepedővel eltakarhatjuk magunkat. Ez azért fontos, mert nem visszük be a fürdőruhákat, amelyek 90-100 fok fölött mérgező anyagokat is bocsáthatnak ki magukból – zárja a beszélgetést Tóth Tibor.

A következő szaunaszeánszra január 13-án kerül sor a hotelben, amely során jeges-gyógynövényes, valamint első alkalommal kávés-mézes felöntéssel várják a vendégeket.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)