Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tájképek és ikonok Fábián Irén kiállításán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. január 05. 10:20
Tájképek és ikonok Fábián Irén kiállításán
Régi és új alkotások is szerepelnek a gyulai festőművész tárlatán
Fábián Irén festőművésznek nyílt kiállítása a Százéves (Reinhardt) cukrászdában. A tárlaton az alkotó expresszív absztrakt képeiből, valamint tájkép- és ikonfestészetéből is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők.

fábián irén festőművész

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Sokadik éve kapok meghívást, hogy tartsak kiállítást a cukrászda galériájában, én pedig mindig szívesen jövök – mondta Fábián Irén. – Most is Kósa Zsuzsannától kaptam a felkérést, aki a folyosógalériáért felel. Ebben a kiállításban szerepelnek olyan képek, amelyeket szeptemberben készítettem a Nagybányai Tájképfestők Művésztelepén. Ezeken megpróbáltam hagyományosan, vászonra festeni olajjal.

A festőművész elárulta, hogy korábban nem a tájképfestés volt az elsődleges számára, hanem az expresszív absztrakt képek alkotása volt az elsődleges. A természeti formák és sajátosságok ezekben a festményekben is szerepelnek. Szilágyi András művészetíró „reális formákat megtartó expresszív jellegként” írja le Fábián Irén művészetét.

– Szerepel ebben a kiállításban például a „Nádas triptichon”, amely tulajdonképpen egy tóparti nádas látványvilágából épül fel. Némi számítógépes utómunkával lett belőle a végső alkotás, amely ugyanazt a képet mutatja, de különböző színfelosztásokban. Foglalkoztam ikonfestéssel is, miután megismertem egy nagyváradi ikonfestő házaspárt. Nagyon megtetszett, és úgy döntöttem, hogy megpróbálom én is.

Kósa Zsuzsanna kiemelte ezt a helyszínt, a Százéves cukrászda gazdasági folyosóját, amely évtizedek óta szolgál kiállítási helyként. Fábián Irén kiállítását a cukrászda nyitvatartási idejében tekinthetik meg az érdeklődők díjmentesen, egészen a január végéig.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)