Üzemlátogatáson a Harruckern diákjai
Fotó: Gyulai Hírlap
Üzemlátogatást szervezett a Gyulai SZC Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiuma a Gyulahús Kft. telephelyére december 7-én. A rendhagyó esemény az Európai Szakképzési Nap keretén belül valósult meg.
Izgatott nebulók várakoztak a Gyulahús Kft. telephelyén, hiszen egy nem mindennapi lehetőség keretében bepillantást nyerhettek egy több mint 100 éves múltra visszatekintő cég életébe. A Gyulahús Kft. az iskola gyakorlati képzését végzi a húsipari szakképzésben. A nap során a diákok lépésről lépésre betekintést nyerhetnek a világszínvonalú gyulai kolbász készítésének menetébe. Megtekinthették a keverőüzemet, a kolbász töltésének folyamatát és a tartósítás mikéntjét. A végén a csomagolási eljárásban is segédkezhettek.
– A mai napon egy olyan rendezvénysorozatnak az egyik állomásán vagyunk, amit az európai bizottság hívott életre. December 5. és 9. között Európa-szerte minden olyan szakképző intézmény, amely a minőségi szakképzés, a duális képzés jegyében a színvonalas gyakorlati oktatást kívánja bemutatni, programokat rendezhet meg. Most itt 100 év hagyomány – 100 év jövő címmel a gyulai kolbász, mint hungarikum, gyártási folyamatának megtekintése történik egy üzemlátogatás keretében. Ezen a napon olyan diákok jelentek meg, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve akik más szakmát is meg szeretnének ismerni vagy megtanulni a későbbiekben – mondta el a rendezvény krédóját Kertész Miklós, a Gyulai SZC Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiumának felnőttoktatási intézményegység-vezetője.
– A Gyulahús Kft. kiemelten foglalkozik utánpótlás-szakképzéssel a Harruckern János közintézménnyel karöltve. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tanulókat képezhetünk, és így minőségi szakmunkásokat adhassunk a húsipai cégek számára, illetve a magunk munkaerőpótlására – nyilatkozta lapunknak Nagy Gyula, a Gyulahús Kft. munkatársa.