Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kovács Koko István a mai napig aktívan sportol

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Bimbó LajosINTERJÚ • 2016. október 11. 10:05
Kovács Koko István a mai napig aktívan sportol
Az egykori olimpikon és világbajnok ökölvívó először járt Gyulán
A Fuss magadért egy kört elnevezésű országos futórendezvény nagyköveteként érkezett városunkba Kovács István olimpiai bajnok ökölvívónk. A feszített tempójú napon is szakított időt arra, hogy interjút adjon a Gyulai Hírlapnak.
____Eredeti-GYHRCSD_001.JPG

Kovács István 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Mondanál néhány szót az országos sportrendezvényről? 

– Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs igazgatója találta ki a rendezvénysorozatot. Ő fordult hozzám azzal, hogy egy nagykövetet, egy olyan hiteles személyt keres, akivel a rendezvény üzenetét el lehet juttatni az ország több pontjára. Egészen pontosan tizenhat pontra, hiszen tizenhat napig tart az ezerhatszáz kilométeres út. Amikor leírta nekem a vállalást és a tervet, azt mondtam, hogy ezt lehetetlen teljesíteni, és tessék, már kilencedik napja tart a váltó, egyre nagyobb sikerrel! A rendezvénnyel a fiatalság figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy a sportos életmóddal, az egészséges étkezéssel, a megfelelő folyadékfogyasztással sokkal élhetőbb és boldogabb jövőt tudunk teremteni magunknak. Roppant fontosnak tartom ezt az üzenetet.  

– Látva egykori híres pályatársad, Naseem Hamed erősen meghízott termetét és azt, hogy te mennyit futsz, felvetődik a kérdés, hogy tudatosan készültél-e a sportkarriered utáni aktív sportolásra?

– Világéletemben sportoltam, már az ökölvívás előtt is. Tizennégy éves koromban kezdtem el az ökölvívást, de előtte több sportágat is kipróbáltam a jégkorongon át a cselgáncsig és a futballig mindent. Amikor befejeztem az ökölvívást, akkor is több sportágat próbáltam ki. Elkezdtem síelni, golfozni, és hat évvel ezelőtt jött az életembe a futás, majd a maratoni futás. Azután lassan áttértem a triatlonra, majd az Ironman versenyekre. Nem tudatosan, inkább a sport szeretete miatt maradtam benne a sportban. Esélyem sincs arra, hogy a maratoni futásban az élen végezzek, de nem is kell. Ha az ötszázadik vagyok a New York-i maratonon, annak ugyanúgy tudok örülni, mint annak idején egy-egy ökölvívó-győzelemnek. Nekem inkább az a kérdés nehezen megválaszolható, hogy miért nem sportol valaki, aki az egész életét a sportban töltötte. 

– Mi a véleményed a mai fiatal sportolókról?

– Erdei Zsolti és Balzsay Karcsi világbajnok bokszolók jelenleg is az ökölvívásban dolgoznak mint edzők, és mindkettőjüknek elég negatív a véleménye a jelenlegi fiatalokról. Nem tudom sem megcáfolni őket, sem igazat adni nekik. Lehet, hogy a mai fiatalságból valóban kiveszett egy picit az a fajta küzdőszellem és tiszta sportszeretet, ami minket a csúcsra vezetett. Én azért nem látom annyire borúsan a jövőt. Az biztos, hogy kevesebb ember foglalkozik magával a sporttal, és kevesebből nehezebb megtalálni a tehetséget. Ezen mindenféleképp változtatni kell, jó lenne, ha minél többen próbálnák ki az ökölvívást, hogy könnyebben lehessen megtalálni azt, akivel érdemes foglalkozni.

– Tudjuk, hogy most jársz először Gyulán. Hogy tetszik a város?

– Eddig, sajnos, fél kilométert, ha láttam belőle, a várat és a környékét, de igyekszem körbejárni. Amit eddig láttam Gyulából, az nagyon tetszik. Minden városnak az a lelke, amilyen emberek élnek benne. És ez az, ami abszolút a kedvenc város szintre emeli Gyulát, a fogadtatásunk és az emberek hatalmas szeretete csodálatos. Kilenc napja vagyunk úton, de nyugodtan kijelenthetem, hogy a legkiemelkedőbb élményekkel távozik innen a váltófutás. Nagyon szépen köszönjük Gyulának a vendégszeretetét. Egészen biztos, hogy vissza fogok térni ide, és most már nagyon sajnálom, hogy a 46 év alatt egyszer sem jutottam el idáig!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)