Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kihelyezett ülést tartott Gyulán a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. október 04. 18:30
Kihelyezett ülést tartott Gyulán a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága
Dr. Görgényi Ernő: a fürdőváros a nemzetiségek és a vallási felekezetek közötti együttélés mintapéldájaként szolgál
Gyulán tartott kihelyezett ülést a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága október 4-én a Nicolae Balcescu Román Gimnázium és Általános Iskolában. Az ülésen a napirendi pontok tárgyalása mellett tájékoztatót tartott dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és dr. Kovács József országgyűlési képviselő, valamint több, a nemzetiségi kérdésekben érdekelt vezető is.
____Eredeti-alap.jpg

Kihelyezett ülés a Nicolae Balcescu Román Gimnázium és Általános Iskolában

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

Az ülést Fuzik János, a bizottság elnöke nyitotta meg, majd köszöntötte a megjelenteket. Elsőként Kreszta Traján román szószóló mondta el köszöntőjét, aki kezdeményezője volt a kihelyezett ülésnek. Elmondása szerint pozitív irány az, amelyet a nemzetiségi bizottság elkezdett, miszerint különböző helységekben különböző nemzetiségeket látogat meg. Tettek már látogatást Görögországban és Szerbiában is, ezt a sort folytatták most Gyulával.

Fuzik János

Dr. Kovács József a választókerületet mutatta be, valamint a történelmi gyökerekről is beszélt. Kifejtette, hogy húsz település található a választókerületben, amely nemzetiségileg is rendkívül sokszínű. Gyula kiemelt szerepet játszik ebben, ahol a magyarországi románságnak és a németajkú kisebbségnek vannak komolyabb hagyományai. Hangsúlyozta, hogy a nemzetiségekkel rendkívül jó a kapcsolata a megyének és a városnak egyaránt.

Kreszta Traján

Dr. Görgényi Ernő úgy fogalmazott, hogy a nemzetiségi, valamint a különböző vallási felekezetek közötti együttélés egyik mintapéldájaként szolgál Gyula városa. Elmondta, hogy a német és román nemzetiségű polgárok nagyjából egyforma létszámban képviseltetik magukat a településünkön. A polgármester kiemelte, hogy általános megbecsülésnek örvendenek a nemzetiségek a városban, tiszteljük a kultúrájukat, és a közösség szerves részeként tekintünk rájuk. Ez megnyilvánul abban is, hogy a román zászló is ott lobog az iskola épületén és a románsághoz köthető intézményeken, holott a határ túloldalán akár a hatóságok is üldözhetik azt, aki székely lobogót tűz ki a házára.

Juhász Tibor

Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke megerősítette azt, hogy jó a viszony a nemzetiségek között, és örömét fejezte ki, hogy a város önkormányzata mindenben támogatja a kisebbségeket.

Czeglédiné dr. Gurzó Mária, a Nicolae Balcescu Gimnázium és Általános Iskola igazgatója összefoglalta az iskola működését, és kifejtette azt, hogy szeretnék erősíteni a nemzetiségi és a nemzeti öntudatot egyaránt.

Vetróné Negreu Mariana, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központ igazgatója tájékoztatta a bizottságot a központ feladatairól és munkájáról, utána Kovács Zsoltné, a Cronica hetilap igazgatója ismertette az újság történetét, valamint szerkesztőségi bejárásra invitálta a bizottsági tagokat. Utolsóként Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke tájékoztatott a gyulai németek helyzetéről.

A tájékoztatók és köszöntők után a bizottság többek között a nemzetiségi célú előirányzatokról nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről tárgyalt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)