Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Székely Aladár és Rónai Dénes munkássága lehet a következő gyulai érték

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. szeptember 07. 11:40
Székely Aladár és Rónai Dénes munkássága lehet a következő gyulai érték
A kezdeményezők szerint a két fotográfus életműve méltó arra, hogy hungarikummá váljon
Jelenleg 14 gyulai érték van a megyei és országos értéktárakban, a tizenötödikre tesz javaslatot Durkó Károly, a Gyulai Települési Értéktár Bizottság alelnöke, a Gyulai Városbarátok Körének elnöke a helyi értéktár következő ülésén. Az eseménnyel kapcsolatban szeptember 7-én kérdeztük a Városbarátok elnökét.
____Eredeti-alap__27_.jpg

Durkó Károly 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

– Május óta érett egy munka, ami arra volt hivatott, hogy a vizuális kultúra két jelentős magyarországi alakjának állítsunk emléket: Székely Aladárnak és Rónai Dénesnek. Mindketten gyulaiak voltak, és fotóművészetet olyan magas szinten művelték, amivel meghatározó alakjaival váltak a magyar képzőművészetnek a XX. század elején – emelte ki Durkó Károly.

A két fotográfus értéktárba kerülésének ötletgazdája hozzátette: Székely Aladár és Rónai Dénes mindketten Gyulán kezdték meg az első lépéseket. Székely Aladár műtermet nyitott városunkban, amiben 1897-ig önállóan dolgozott, majd Orosházára került, onnan később Budapestre, ahol ismert fotográfussá vált.

– Unokatestvére volt Rónai Dénes, aki a segédjeként dolgozott. Ketten együtt fontos és kiváló gyulai fotókat készítettek, amik egy része az Erkel múzeumban ma is megtalálható – tette hozzá a helyi értéktár alelnöke.

A fotográfusok igazi karrierje 1910-től indult, amikor a Váci utcában műtermet, fotószalont nyitottak, amivel a helyi közélet meghatározó helyszínét alakították ki. Náluk indult útjára a magyar némafilmgyártás is. – Korszakalkotók voltak az akkori művészeti elitről készített képeik, amik többek voltak, mint fotók, sokkal inkább egy korszak lenyomatai, amiken szerepel Ady Endre, Léda, Babits Mihály és Móricz Zsigmond is – tette hozzá Durkó Károly.

A Városbarátok elnöke hozzátette: az az örökség, amit számunkra a két fotográfus hagyott, olyan névjegy, amire büszkék lehetünk, így a két ember munkássága méltó a megyei és – a kezdeményezők szerint – az országos értéktárba, ahogy a hungarikumok gyűjteményébe is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)