Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tornyai János munkássága előtt tisztelegnek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. EKULTÚRA • 2016. augusztus 31. 09:20
Tornyai János munkássága előtt tisztelegnek Gyulán
A hódmezővásárhelyi festőművész képeiből szeptember 15-én a Kohán Képtárban nyílik kiállítás
____Eredeti-tornyai.jpg

Az idős Tornyai János 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Kiállítással emlékeznek meg a vásárhelyi és az alföldi iskola meghatározó alakjáról, a nyolcvan éve elhunyt Tornyai János festőművészről szeptember 15-én a gyulai Kohán Képtárban – tájékoztatta lapunkat Durkó Károly, az oktatási és kulturális bizottság elnöke.

A tárlat helyszíne kapcsán Durkó Károly emlékeztetett rá: a fürdőváros és Hódmezővásárhely egyaránt hű őrzője Kohán György művészeti örökségének. Hozzátette: a Gyulaváriban született festő munkássága számos ponton kötődik a vásárhelyi festészethez.

Tornyai János Udvar fával című képe

Mint azt felidézte, az alig 24 éves Kohán György alapítója és szervezője volt az 1934-ben Hódmezővásárhelyen megalakult Tornyai János Társaságnak. Kiemelte továbbá, hogy a tárlathoz két évforduló is kapcsolódik: Tornyai János 80 évvel ezelőtt, míg Kohán György 50 éve hunyt el. 

Az oktatási és kulturális bizottság elnöke elmondta: a szeptember 15-én 17 órakor megnyíló kiállításon köszöntőt mond Almási István hódmezővásárhelyi és Görgényi Ernő gyulai polgármester. A tárlatot Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg.

– Válogatásunkkal Tornyai János életművének minden fontosabb periódusát, jelentősebb képtémáját szeretnénk bemutatni – ecsetelte Durkó Károly. Mint kifejtette, a kiállításon az alkotó Munkácsy Mihály kompozíciós megoldásait és színhasználatát idéző korai munkái, a klasszikus alföldi festészet tematikájába illő darabjai és színgazdag, bensőséges hangulatú táj- és enteriőrábrázolásai is láthatók lesznek. Emellett egy kisebb válogatás az 1984-ben előkerült Tornyai-festménylelet darabjait illusztrálja majd, ezek frissessége és erőteljes színhasználata száz év távlatából is lenyűgöző – hangsúlyozta. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)