Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Igazi dixielandhangulat uralkodott a Rondellánál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2016. augusztus 22. 16:20
Igazi dixielandhangulat uralkodott a Rondellánál
A Royal Dixieland Band és a Storyville Jazz Band zenélt a gyulai vár tövében felállított színpadon
A gyulai Royal Dixieland Band és a szegedi Storyville Jazz Band adott koncertet augusztus 17-én a Rondellánál. Rengetegen voltak kíváncsiak a két együttes fellépésére, szerencsére az időjárás is kedvezett a fellépőknek és az érdeklődőknek. Sokan táncoltak, de voltak, akik a pörgős zenei aláfestés mellett élvezték a magyar vízilabdás lányok meccsét.
____Eredeti-GYHRCSD_045.JPG

New Orleans-i hangulat a Rondella terasz színpadán  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Royal Dixieland Band kezdte a hangulatkeltést, amely együttes fiatalnak mondható, hiszen 2012-ben alakult. A zenekar legtöbb tagja zenélt már hasonló stílusú együttesekben, így ezt a tudást szeretnék összefogni, a céljuk pedig az örömzenélés. 2013-ban ott lehettek a Nemzetközi Dixieland Fesztiválon, amely Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, ráadásul elismeréssel tértek haza: megkapták a Fesztivál Zenekara díjat.

 

____Eredeti-GYHRCSD_034.JPG

A Royal Dixieland Band 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Czirok Mihály (trombita, ének) konferálta fel az első számot, a Royal Garden Bluest, amelyből a zenekar neve is ered. Nem hagyták unatkozni a közönséget a felvezetés után sem: Kepenyes Pál elénekelte az I wanna be like you című nótát, amely A dzsungel könyve betétdala, előadták a Route 66 című számot, amely inkább a rhythm and blues műfajához tartozik. Szintén Kepenyes Pál tolmácsolásában elhangzott az elmaradhatatlan Yaketi Sax, amely James Q. Rich és Homer Randolph szerzeménye, de a legtöbben a Benny Hill Show zenéjeként ismerik.

 

____Eredeti-GYHRCSD_058.JPG

A Storyville Jazz Band

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A közönség már kellőképpen felpörgött, így következett a Storyville Jazz Band, amely 1997-ben alakult Szegeden tehetséges és fiatal zenészekből. Ők az 1900–1920-as évek New Orleans-i hangulatát és zenei világát idézik meg koncertjeikkel, ami a nevükből is kiderül: a város szórakoztató negyedében, Storyville-ben született meg az a műfaj, amit később ragtime-nak vagy dixielandnek neveztek, később ebből alakult ki a jazz. Számos helyen koncerteztek már külföldön, többek között Franciaországban és Lengyelországban is, de ők a szervezői a Szegedi Szabadtéri Játékokon belül működő Dixie Fesztiválnak is.

Az együttes a Muskrat Rumble című nótával kezdte a koncertjét, de elhangzott többek között a Storyville Swing is. A szegedi csapat is fergeteges hangulatot varázsolt a vár tövébe. 

 

____Eredeti-GYHRCSD_021.JPG

A közönség 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)