Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kutyával és motoron védi a gyulaiakat Sipos Rudolf

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2016. június 27. 09:00
Kutyával és motoron védi a gyulaiakat Sipos Rudolf
Gyulavári és Dénesmajor körzeti megbízottja tavaly óta látja el feladatát Cerberusszal
Sipos Rudolf rendőr főtörzsőrmester, Gyulavári és Dénesmajor körzeti megbízottja egyedülálló feladatkört lát el, hiszen ő Békés megye egyetlen olyan rendőre, aki ha kell motoron, ha kell, akkor kutyával látja el a feladatait. 2015 végétől kezdte meg a munkát Cerberusszal, motorral pedig már 2009 óta lát el szolgálatot. A kutyával járó felelősségről és a két munkakörrel járó dolgokról beszélgettünk.
____Eredeti-gyulav_jaror_sip_r_tp.jpg

Sipos Rudolf és kutyája, Cerberusz

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Önkéntes alapon működik ez a munka, aki vállalja az állat gondozását és képzését, az lehet kutyás rendőr – kezdte Sipos Rudolf. – A rendőrkapitány föltette a kérdést, hogy vállalom-e, én pedig igent mondtam. Ez egy életforma, a kutyát szeretni kell, nincsen hétvége, hiszen minden egyes nap foglalkozni kell vele. 2015 decemberében hoztam haza a kutyust, azóta elválaszthatatlanok vagyunk.

Gyulavári és Dénesmajor körzeti megbízottjaként gyakran látnak el együtt szolgálatot Cerberusszal. Annak a kutyának, akit a rendőrség alkalmazásában akarnak tudni, egy három hónapos alapképzést kell teljesítenie, majd van egy vizsga, amelyet Dunakeszin kell teljesíteni. Azt is megnézik, hogy mennyit fejlődött a kutya.

– Évente van egy vizsga, amelyen kötelező részt vennünk. Nem csak azt vizsgálják, hogy a kutya mennyire ápolt, gondozott, hanem azt is ellenőrzik, mennyit fejlődött. Úgy veszem észre, hogy a körzetünkben a lakók kutyával kapcsolatos visszajelzése pozitív. Szeretek vele szolgálatot ellátni, tapasztalataim szerint már a jelenlétének is van visszatartó ereje. A garázda jellegű szabálysértések, bűncselekmények megelőzésében hatalmas segítséget nyújt. Volt már rá példa, hogy akcióba kellett lépnie, és tökéletesen dolgozott. Gyula teljes területén lehet vele járőrözni, a belvárosban ugyanúgy, ahogy külterületen. Lényegében bárhol a segítségemre lehet – mondta Sipos Rudolf.

Értelemszerűen nem minden ebből válhat rendőrkutya, több hónapos képzésen kell részt venni, ahol számos követelménynek kell megfelelni, hogy rendőrkutyaként alkalmazhassák az állatot.

– Nem szabad félnie. Kiegyensúlyozott viselkedésű, egészséges idegrendszerű kutyából válhat jó szolgálati kutya. A követelményeket fajtánként határozzák meg és vizsgálják. Nyilván egy szagazonosító kutyának és egy járőrkutyának külön kritériumai vannak, más szempontok szerint csoportosítják őket, értékelik a teljesítményüket. Az állatot kölyökkorától kezdődően képezik azért, hogy megfeleljen a követelményeknek. Cerberusz másfél éves, és más rendőrrel nem dolgozott még, én vagyok az első társa – mondta.

A kutya mellett a gazdájának is alkalmasnak kell lennie a közös munkára. Tudnia kell nevelni és fegyelmezni az állatot, fontos, hogy mennyire tudnak kapcsolatban lenni. Egy elméleti, több tételes vizsgasort is meg kell oldania annak, aki kutyás rendőrré akar válni.

A főtörzsőrmester elmondása szerint a kutya mellett, amikor teheti, motorkerékpárral is szívesen lát el szolgálatot. Így gyakorlatilag akárhová gyorsan oda tud érni. A motorra is van egy alapképzés és számos más követelményt is teljesíteni kell, például emelt szintű vezetéstechnikai vizsgát kell tenni. Évente van egy kétnapos megújító vizsga, amelyen időre kell feladatokat megoldani.

Sipos Rudolf azt mondja: szeretne minél tovább szolgálatot teljesíteni Cerberusszal, hogy sokáig őrizhessék együtt a város és környékének biztonságát, segíthessék a Gyulán élőket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)