Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Segítség a hit megőrzésében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2016. június 01. 15:45
Segítség a hit megőrzésében
Ikonokat állítottak ki a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának gyulai központjában
A MROÖ Dokumentációs és Információs Központja ad otthont a július végéig megtekinthető ikonkiállításnak, amelynek ünnepélyes megnyitóját június 1-jén tartották. Az eseményen jelen volt Siluan Manuila, a magyarországi román ortodox egyházmegye püspöke, Trandafir Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja, Monica Radu, Románia budapesti nagykövetségének titkára és Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke is.
____Eredeti-IMG_5343.JPG

A kiállítás megnyitója 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A szervezők tájékoztatása szerint a tárlat célja főként az, hogy a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának Dokumentációs és Információs Központja és a másik szervező, a Magyarországi Román Ortodox Püspökség segítse a román nemzetiségű embereket hitük megőrzésében. Ehhez ezúttal az ortodox egyház egyik legősibb művészetét hívták segítségül.

Gurzó Gábor

Az ikonfestészet népszerű művészeti ág a magyarországi románok körében, sokan közülük komoly gyűjteménnyel rendelkeznek, amiken keresztül egy-egy ilyen alkalommal jól bemutatható az ortodox egyház művészete.

A Sáros utcai épületben ezúttal a Gyulán élő Gurzó Gábor több száz darabos gyűjteményéből válogattak a tárlat szervezői. – Én mintegy 80 darabbal készültem, de az itt megjelent ikonfestők is hoztak magukkal a saját gyűjteményükből, így még tovább bővülhetett az itt bemutatott alkotások köre – emelte ki lapunknak a gyűjtő.

Gurzó Gábor a Gyulai Hírlapnak azt is elárulta: ortodox teológiát tanult, és miközben iskoláit végezte, már akkor gyűjteni kezdte a neki legjobban tetsző ikonokat. – Sok ikonfestővel állok kapcsolatban, néhányan az évfolyamtársaim is voltak annak idején, így lehetséges, hogy megrendelésre készült a festményeim egy része. Némelyikük eredetijének csodatevő tulajdonságokat tulajdonítanak, mert sok gyógyulás és különleges, furcsa esemény történt a közelükben – tette hozzá a bemutatott művek tulajdonosa.

A több mint nyolcvan látványos ikont bemutató tárlat július végéig tekinthető meg az MROÖ Dokumentációs és Információs Központjában. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)