Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula új kincse a Boltmúzeum a „Süvegcukorhoz”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. HÍREK • 2016. május 27. 12:45
Gyula új kincse a Boltmúzeum a „Süvegcukorhoz”
Állandó kihelyezett kiállítás nyílt a Harruckern iskolában
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Gyulai Szakképző Centrum Harruckern János Szakképző Iskolájában Gyula új nevezetességét, a Boltmúzeum a „Süvegcukorhoz” elnevezésű kiállítóhelyet május 26-án. Az ünnepségen jelen volt többek között dr. Görgényi Ernő polgármester, Kónya István alpolgármester, Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, Kovács Zsuzsanna és Czeglédiné Szappanos Anita igazgatók, valamint Török Róbert, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese.
____Eredeti-GYHRCSD_034.JPG

Az ünnepélyes szalagátvágás 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A rendezvényt dr. Görgényi Ernő nyitotta meg. Beszédében kifejtette, hogy Gyula városában a régmúlt időkben is rendkívül fontos volt a kereskedelem. Ezt a húzóágazatot ma a vendéglátás helyettesíti, ezért nagyon fontosak azok a színvonalas kiállítások, amelyek bevonzzák és kiszolgálják a betérő vendégeket. Az eddigi hentes- és cukrászkiállítás mellé most megérkezett a kereskedelmi kiállítás is, amely állandó kihelyezett tárlata lesz a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak.

Ezután Török Róbert, a múzeum igazgatóhelyettese osztott meg érdekes információkat a régi idők fűszereseiről, majd ismertette a boltmúzeum történetét, és megköszönte mindazok segítségét, akik részt vettek ennek a kulináris kuriózumnak a felkarolásában.

A megnyitó végén a köszönet percei következtek. Emléklapot, virágot és cukorsüveget vehetett át Czeglédiné Szappanos Anita, Pammer István és Török Róbert, de süvegcukros „elismerést” vehettek át a kollégák, a tanulók, a támogatók és a segítők is. Végezetül a szalag ünnepélyes átvágása után a boltmúzeum helyiségének bejárása, valamint a ritka eszközök és tárgyak megcsodálása következett. A bolt kialakítása lenyűgöző és hiteles képet ad a hajdan kor kereskedelmi egységéről.

– Gyula városa igazi kincseket őriz. Nekünk az a feladatunk, hogy ezeket feltárjuk, és ilyen színvonalas kiállításokon bemutassuk, hiszen a városnak szüksége van ezekre a turisztikailag is fontos értékekre – nyilatkozta a Gyulai Hírlapnak Dr. Görgényi Ernő.

– Rengeteg munkánk van ebben a kiállításban. Minden kollégám és az iskola minden tanulója, aki ebben a feladatban részt vett, erejét megfeszítve dolgozott azon, hogy a mai napon méltó módon kerüljön újra a nagyközönség elé a tárlat – emelte ki Czeglédiné Szappanos Anita.

 

____Eredeti-GYHRCSD_045.JPG

A kiállítás berendezése a régi korokat idézi

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)