Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy játszani szerető garabonciás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőKULTÚRA • 2016. április 21. 16:00
Egy játszani szerető garabonciás
Szabó T. Annát látta vendégül a magyar költészet napján a Mogyoróssy János Városi Könyvtár

A generációs különbségekről, a kortárs költészetről, a garabonciáslélekről, a negyvenen túli létről és a közéleti szerepvállalásról is szó esett Szabó T. Anna április 11-ei gyulai irodalmi estjén. A József Attila-díjas szerzővel a magyar költészet napja alkalmából Kiss László író beszélgetett a Mogyoróssy János Városi Könyvtár olvasótermében.

____Eredeti-GYHRCSD_020.JPG

Kiss László és Szabó T. Anna a gyulai könyvtár olvasótermében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Szabó T. Anna legutóbb a 2013-as Irodalmi Humorfesztiválon olvasott fel a fürdővárosban, író-olvasó találkozón azonban most láthatták-hallhatták először a gyulaiak. A kolozsvári születésű költő első, kiadatlan könyvét is elhozta az estre. A Finnországból ajándékba kapott üres kötetet kamaszként írta tele verseivel, borítóján az áll: vendégkönyv. Ennek kapcsán kifejtette, a költészet is hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy a költők az irodalom nagykönyvébe írják bele verseiket. Mint fogalmazott, minden költemény vendég az irodalomban.  

Az est visszatérő témája volt a szél, amelyről a költészet metaforájaként beszélt Szabó T. Anna. Ezzel összefüggésben többször is szóba kerültek a garabonciások, akiket a poétákhoz hasonlított a szerző. Az is elhangzott, hogy „az irodalom meglehetősen apanyelvi képződmény”, a nők ugyanis nincsenek reflektorfényben, ritkán kerülnek be a tankönyvekbe. A költő ugyanakkor viccesen megjegyezte, hogy a szebbik nem előnyben van, hiszen a férfiak is anyanyelven beszélnek.  

A rendezvényen a generációs különbségekről is szó volt. Szabó T. Anna nagyobbik fia 14, kisebbik 10 éves. A költő elmondta: nem könnyű rávenni a gyerekeket arra, hogy kevesebb időt töltsenek el a számítógép előtt, pláne úgy, ha a szülő is egész nap a laptopját bámulja. A teremben ülő fiatalok kedvéért több gyerekvers is elhangzott az esten a szerző 2012-ben megjelent Tatoktatok című kötetéből. Szabó T. Anna számára – saját bevallása szerint – a gyerekvers „az öröm terepe”, a nyelvpörgető mondókáira jellemző játékosság azonban felnőtteknek szánt szövegeiben is tetten érhető. A szerző úgy véli, erkölcsi kötelességünk nevetni.

A költő a házigazda kérésére az idei békéscsabai bábos drámaíró verseny műhelytitkaiba is beavatta a közönséget. A szabályok szerint a három szerzőnek egy kalapból kihúzott újságcikk alapján kellett drámát írnia egyetlen éjszaka alatt. A témát egy atkákról szóló írás szolgáltatta, a versenyt végül Szabó T. Anna nyerte Allegria – avagy a diadalmas kispárna című művével. A szerző azt mesélte, inspiráló volt számára a határidő, de az éjszakázást már nehezen bírja.

Kiss László a költő 2014-es Kerített tér című kötete – annak is elsősorban a migránskérdést tematizáló Kis határsértő című darabja – kapcsán a közéleti vers szerepére, jelentőségére kérdezett rá. Szabó T. Anna szerint „számadáshelyzetben van az ember”. Mint fogalmazott, nem tartja magát bátornak, hiszen nem vonul transzparensekkel az utcára, ugyanakkor úgy érzi, hogy írnia kell arról, ami emberileg megérinti.

A közéleti költészetről a 2010-es Villany című kötetre és a kiútkeresés verseire terelődött a szó, majd az idén megjelent Verslavina című antológia került a beszélgetés középpontjába. Szabó T. Anna Facebook-oldalán verssel köszöntötte 40. születésnapja alkalmából Lackfi Jánost, aki szintén versben reagált a köszöntésre. A játékba egyre többen kapcsolódtak be, a hatalmasra duzzadt versfolyamból pedig végül kötet született: az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent könyvbe tizenhat szerző negyven szövege került be.

A beszélgetésből az is kiderült, negyven év ide vagy oda, Szabó T. Anna fiatalos lendülettel veti bele magát a munkába: Idegen nyelv munkacímmel készülőben van legújabb kötete. Ennek darabjaiból ugyan még nem kaphatott ízelítőt a hallgatóság, néhány jókedvre derítő sztorival azonban még megajándékozta a teremben ülőket a költő.   

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)