Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hivatás és szolgálat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Kósa Ferenc • KULTÚRA • 2016. március 24. 09:00
Hivatás és szolgálat
Dr. Petróczky István tiszteletére adtak emlékkoncertet a gyulai református templomban
In memoriam dr. Petróczky István címmel, zsúfolt nézőtér előtt adott nagyszabású koncertet az Erkel Ferenc Vegyeskar március 19-én a református templomban, így emlékezve nem régen elhunyt tagjára és egyesületének elnökére.
____Eredeti-GYHRCSD_019.JPG

Az Erkel Ferenc Vegyeskar koncertje a református templomban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Baráth János, a református gyülekezet lelkipásztora röviden megemlékezett dr. Petróczky Istvánról, aki egyházának hűséges, áldozatkész tagja, a gyulai gyülekezetnek pedig presbitere volt. Hálát adott mindazért, amit Isten dr. Petróczky István életén keresztül adott a gyülekezetnek.

Baráth János, a református gyülekezet lelkipásztora 

Dr. Görgényi Ernő, városunk polgármestere dr. Petróczky István alakját követendő polgári mintaként állította a közönség elé. Mint olyan emberét, aki „saját maga által megszerzett tudásra alapozva, egyben a családi örökséget ápolva, építette fel egzisztenciáját, de sosem hagyta, hogy a vagyonszerzés eluralja életét, mindig volt ideje és energiája arra, hogy erőfeszítéseket tegyen a közösségért.”

„Életében első volt számára családja, a közéletben pedig a hivatás és a szolgálat jellemezte. Szolgálatként tekintett a közéleti szerepre, az egyházi tisztségviselésre és a kultúraszervezésre egyaránt. Emlékezzünk Rá most szavak helyett jó szívvel, énekkel…” – zárta szavait dr. Görgényi Ernő.

Perlaki Attila karnagy emlékeztetett arra, hogy a „doktor úr” hűségesen szolgált szíve utolsó dobbanásáig, távozása a kórusban is nehezen pótolható űrt hagyott maga után. Elmondta, hogy a műsorszámok kiválasztásában egyrészt a fájdalmas emlékezés volt a meghatározó szempont. Másrészt igyekeztek olyan műveket műsorra tűzni, amelyek szorosan kötődtek a kórus első, nagy sikereihez, vagy a kiemelkedő fellépéseik részei voltak. Erkel Ferenc Dózsa György című operájából Dózsa esküje kimondottan, mint az elhunyt egyik kedvenc száma került a műsorba.

Perlaki Attila karnagy

A kórus a templomhoz illően, első számként a 42. genfi zsoltárt adta elő Goudimel feldolgozásában, Szenczi Molnár Albert fordításában. Olyan jelentős művek következtek, mint Johann Sebastian Bach János Passiójának záró kórusa, Mozart Requiemjéből a Lacrymosa, Mendelssohn Hymne (55. zsoltár) vagy Puccini Turandotjából a Nessun Dorma. A tizenöt szám záró darabja Berkesi Sándor Nézd a nap hogy száll alább című kórusműve volt. Berkesi Sándor Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára, többször tartott mesterkurzust a gyulai Erkel Vegyeskarnak, dr. Petróczky István temetésén pedig személyesen vezényelte ezt a művét.

A koncert műsorszámai között elhangzott dr. Petróczky István két költeménye, és vetített képekkel mutatták be a kórus utóbbi évtizedének történetét. Szólót énekelt Tokai Ágnes énekművész-tanár, zongorán kísért Rázga Áron művésztanár, vezényelt Perlaki Attila karnagy.

A hangverseny szünetében Baráth János lelkipásztor szolgálatával rövid áhítat volt. Az este perselyes adakozása a koszorúmegváltás útján keletkezett, eddig hétszázezer forintot tartalmazó dr. Petróczky István-alapot gyarapította. A család kérésére létrejött alap pénzéből a gyulai gyülekezet súlyos betegeit támogatja. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)