Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is megünnepelték Szent Patrik napját Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • KULTÚRA • 2016. március 23. 23:00
Idén is megünnepelték Szent Patrik napját Gyulán
Az ír kultúra jegyében szerveződött program gasztronómiai elemekkel is gazdagodott
Ebben a városban semmin sem lehet csodálkozni, hisz éppoly természetes, ha egy páncélos lovag jön velünk szembe az utcán, mint ha épp egy zöld kobold halad felénk. Ez utóbbira Szent Patrik napja környékén nyílik különösen nagy esély, hisz az írek jeles védőszentjét évek óta már Gyulán is megünneplik.
____Eredeti-GYHRCSD_012.JPG

Szent Patrik-napi tűzzsonglőrshow

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hol hangos ujjongással kísért jelmezes felvonulással, hol fekete sörös és whiskymámoros féktelen mulatozással, de mindenképp vérpezsdítő ír muzsikával telik a gyulai Szent Patrik-ünnep, és ilyenkor még a szökőkút színe is zöldre vált az ünneplők előtt.

Ennek apropóján minden eshetőségre felkészülve érkeztünk a Vigadóba, ahol ezúttal is az ír kultúráé volt a főszerep.

– Programunkban idén már a gasztronómia is helyet kapott – mondta lapunk érdeklődésére Balog Gergő főszervező, aki a hagyományoknak megfelelően zöld öltözetben, igaz, vörös szakáll és ezúttal kobold jelmez nélkül várta az estre érkezőket.

A program nyitánya idén is a Vigadó épülete előtt tartott tűzzsonglőr bemutató volt. Az öt főből álló – az alkalomhoz illően zöldbe öltözött – Lángoló Csigák nevű csapat tagjai fáklyával, ördögbottal és tüzes hosszúbottal előadott, mintegy húszperces látványos produkcióval bűvölték el közönségüket.

Az események sora ezután már a Vigadó falain belül folytatódott, néhány perccel később ugyanis a debreceni Rhythm & Shoes Dance Club tagjai egy ír sztep táncshow-val nyűgözték le a nagyérdeműt. Ők ugyan erre az alkalomra Debrecenből jöttek, de a gyulai közönség ennek ellenére is ismerheti őket, hisz többször is láthatók voltak már nálunk. Ezúttal hat gyorslábú táncos vette birtokba a színpadot, ötletes megoldásokkal tarkított látványos produkciójuk az est bravúros showműsoraként hagyott mindenkiben nyomot. A 15 éve működő táncklub tagjai szemmel láthatóan fáradhatatlanul ropták táncukat, hiszen ők az ír sztepptánc műfajának nemcsak nemzetközi szintű népszerűsítői, de oktatói is.

– Erre az alkalomra az összes ír táncelemet belevettük műsorunkba, ennyire az ír sztepre koncentrálva nem is szoktunk fellépni, és ezt a csapatot is kizárólag ide verbuváltuk össze annak érdekében, hogy a táncstílust több oldalról is megmutathassuk – árulta el Badacsonyi Róbert táncpedagógus, a Rhythm & Shoes Dance Club vezetője, kinek tartása és minden mozdulata árulkodik arról, hogy hivatásos előadóművész.

Műsorukat követően a Gusto étterem által rendelkezésre bocsájtott ír ételspecialitásokat kóstolhatták meg a tánc nézésében megfáradt résztvevők. A „szivárványvégű aranykosár” nevű sós muffin, valamint a különleges – és kiemelkedően ízletes – kenyéren tálalt „whiskys lazac, a kalózok kedvence” fantázianévvel ellátott szendvics után nem csak a kalózok nyalták meg mind a tíz ujjukat, mivel valamennyi nagyon rövid időn belül eltűnt az asztalokról.

Eközben pedig már a két gyulai fiatalból álló The Adventurers szolgáltatta a zenét, este tíz órától pedig a Budapestről érkező, 2012 őszén alakult The Scarlet zenéjétől visszhangzott a Vigadó. Az ír stílushoz illeszkedő „zöld hullámmal” szembemenő banda vörös pompában tolmácsolta az ír folk zenét, azon belül is a rockos alapú, önfeledtebb, „ugrálós” kelta punk irányzatú műsorát. A főként saját szerzeményeiket előadó hatfős zenekar tagjai a hegedűt, a fuvolát és az akusztikus gitárt is rendre megszólaltatták. Az ír kultúra gyulai szerelmesei pedig éjfélig ünnepelhették velük az Írország püspökeként 30 éven át katolikus hitre térítő szent ünnepét.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)