Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hajókkal a világ körül

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. KULTÚRA • 2016. március 21. 19:00
Hajókkal a világ körül
Szelezán András makettjeit állították ki a gyulai Tájvízházban
A víz világnapja alkalmából mutatta be legújabb időszaki kiállítását a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a gyulai Tájvízházban. A március 19-én délután megnyitott tárlat Megidézett történelem, avagy hajókkal a világ körül címet kapta, mert azon főként hajómakettek és modellek tekinthetők meg.
____Eredeti-GYHRCSD_034.JPG

A kiállítás egyik leglátványosabb darabja 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az esemény Bak Sándor, a szervező intézmény igazgatójának köszöntőjével indult, aki kiemelte, hogy habár az épületben állandó táj- és víztörténeti kiállítás zajlik, mégis fontos számukra, hogy „kínálatukat” néha időszaki kiállításokkal színesítsék. – A festmények, fotók, kisplasztikák és tűzzománc tárgyak bemutatója után a mostani kiállítás annyiban újszerű, hogy ehhez hasonló még nem volt a Tájvízházban – tette hozzá Bak Sándor.

A köszöntő szavak után Torzsa Ibolya a Vizek fohásza című Lehoczky János-költeményt adta elő. Azt követően a makettkészítés mesterségéről tartott előadást Czepó Pál makettkészítő, amiből kiderült, hogy ő maga is történelmi vitorlás hajók makettjeit építi, és ezzel a hobbival a néhai kiállító, Szelezán András „fertőzte meg”. – Rajzokat, könyveket és eddigi munkáit mutatta meg. Bizonyos munkái a mai napig lendületet adnak nekem – emelte ki az előadó.

Őt Fekete László, a békéscsabai KIT makettklub vezetőjének előadása követte, aki a bemutatott makettek készítőjére emlékezett. – Van itt olyan bemutatott hajója, amin négy évig dolgozott, ebből egy csak az alapanyagok kiválasztásával és beszerzésével telt el. Mindegyik elkészült darabhoz egy-egy történet is tartozik – tette hozzá.

A most megnyílt kiállítás április 3-ig tekinthető meg a Városház utca 25. szám alatti Tájvízházban, keddtől vasárnapig, 9-től 16 óráig. Március 22-én a belépés ingyenes. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)