Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megújult kollektíva a megújult gyulai Kultur Caféban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2016. március 09. 14:30
Megújult kollektíva a megújult gyulai Kultur Caféban
Az Erkel Ferenc Művelődési Központ második emeletén a Borsodi Blues Collective zenélt
Valóban kulturált Kultur Cafe várja a kulturált szórakozásra vágyókat Gyulán. Az Erkel Ferenc Művelődési Központ legfelső emelete már évtizedek óta ad otthont a legkülönbözőbb rendezvényeknek. Történtek ott érdekfeszítő előadások, helyi vetélkedők, emlékezetes koncertek, bulik a hosszú évek során, de most – az épület felújítása után – a hideg szocreál és kényelmetlen retró már a múlté. Az immáron nevéhez méltó Kultur Caféban március első péntekén a gyula környéki ifjakból álló New Folders és a Puffin zenekar, szombat este pedig a profikból álló vadonatúj formáció, a Borsodi Blues Collective muzsikált.
____Eredeti-GYHRCSD_001.JPG

a Borsodi Blues Collective a megújult gyulai Kultur Caféban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Borsodi László nevével fémjelzett zenekarok tevékenységét bizonyára nem kell bemutatni az igényes könnyűzene kedvelőinek. Legutóbbi, a több mint tíz éve alakult Borsodi Blue már számtalanszor játszott nagy sikerrel városunkban. A Békés megyében élő gitáros, énekes, dalszerző ezúttal egy friss, 2015-ben alakult csapatával mutatkozott be Gyulán. A zenekar gyulai debütálása kapcsán a Gyulai Hírlapnak a muzsikus elmondta, a Borsodi Blue – annak ellenére – hogy minden koncertjükön jó fogadtatást kapott, az utóbbi időben nem tudott túllépni a szakmai sikereken.

Borsodi László

– Körülbelül három éve ugyanazokat a köröket futottuk Magyarországon, Erdélyben és Szlovákiában, és nem tudtunk zeneileg megújulni. Az akkori triónk, ha emberileg-barátilag nem is, szakmailag elfáradt, és azt kezdtem el érezni, hogy valami olyat kell csináljak, amitől megújulhatok. Úgy gondoltam, erre egy kvartett lenne a legmegfelelőbb, méghozzá abban a formában, hogy a billentyűs bal kézzel hozná független klaviatúrán és erősítőn a basszusszólamot. Ehhez még álmodtam egy dobost. Ez a Borsodi Blues Collective, amelyben én nagyjából ugyanazt csinálom, amit eddig is, zenénkben azonban kicsit új ízek keverednek, kicsit jobban visszanyúlunk a blues egyszerűbb gyökereihez, és a shuffle és a power blues irányába hajlunk – nyilatkozta lapunknak az új banda arca.

A Borsodi Blues Collective két részletben adta elő műsorát. A lendületes repertoárban főleg a műfaj nagy klasszikusai kaptak szót: többek között Robben Ford, B. B. King blues-sztenderdjeire „ráhúzott” groove-ok alkották a számok alapjait, amibe mindenki beleadott apait-anyait. A frontember tőle megszokott módon, most is egyöntetűen késztette lúdbőrzésre szenvedélyes gitárszólóival a zeneértőket és a szakmát egyaránt. Binder Norbert sem maradt el mögötte, sőt hamar kiderült az is, hogy az ifjú, békéscsabai billentyűstalentum alkalmas a megálmodott kétkezes technikára. A hármas ütemfelelőse, a kiváló fővárosi sessiondobos, Mezőfi „Fifi” István volt, akit számos zenekarban – Budapest Bar, Palermo Boogie Gang, Muddy Shoes – láthattak már a zenerajongók. – A Borsodi Blue ugyan parkolópályára került, de a barátság a régi – fogalmazott a Borsodi László. Erre bizonyíték, hogy korábbi trió gyulai basszusgitárosa, Pfeff Márton is feltűnt néhány régebbi szerzemény és cover erejéig a színpadon.

Aznap este kétségkívül érdemes volt felmászni a „művház” második emeletére, ahol modern és ízléses környezet: egy dizájnos háttérrel ellátott kis színpad, puha szőnyeg és fotelek, gyertyafényes asztalok, megfelelően felszerelt bár, valamint kitűnő – és nem utolsósorban jól hangzó – élő zene várta a népeket. A Borsodi Blues Collective és a Kultur Cafe is pazarul vizsgázott.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)