Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán tájékozatták a Megye Legszebb Konyhakertje címért versenyző városokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. HÍREK • 2016. január 27. 12:00
Gyulán tájékozatták a Megye Legszebb Konyhakertje címért versenyző városokat
Évről évre egyre több település csatlakozik az országos kezdeményezéshez
Tájékoztató előadást tartottak Békés és Csongrád megyei érdeklődő településeknek a Legszebb konyhakertek mozgalom szervezői Gyulán, a városháza dísztermében január 26-án. A kezdeményezést évekkel ezelőtt álmodta meg Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere azzal a céllal, hogy országunkban minél többen műveljenek konyhakertet, és hogy az a tudás, amely eddig évszázadok során összegyűlt, tovább öröklődhessen a generációk között.
____Eredeti-GYHRCSD_019.JPG

Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője is köszöntötte a résztvevőket 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A szervező ötleteit tett követte, és csatlakozásra hívtak minden települést határon innen és túl, valamint önkormányzatokat, intézményeket, civil szervezeteket és akár magánszemélyeket is, hogy részesei legyenek ennek a programnak. A vállalkozó szellemű önkormányzatoknak nem volt más dolga, csak településükön meghirdetni „A legszebb konyhakertek” versenyt, összegyűjteni és lezsűrizni a kerteket, majd a kategóriák első helyezettjei közül a legszebbeket jelölni az országos díjra.

Kovács Szilvia ötletgazda 

A gyulai eseményen dr. Görgényi Ernő polgármester üdvözölte a megjelenteket, és elmondta: Gyula tavaly csatlakozott a kezdeményezéshez, abban az évben kilenc helyi döntött úgy, hogy részt vesz a legszebb konyhakertek versenyén. – Ez a megmérettetés kifejezetten hasznos, mert a szebb városkép mellett a környezettudatosságot is népszerűsíti.  A virágos városok megmérettetése és a legszebb konyhakertek versenyéhez való csatlakozás egyaránt jó képet adnak arról, hogyan gondolkodunk a környezetünkről – tette hozzá a polgármester.

Az üdvözlő szavakat Szabó Mátyásnak, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetőjének gondolatai követték, aki azt részletezte, ők miért tartották fontosnak, hogy támogassák a kezdeményezést. Kifejtette: fontos szempont, hogy minél több kert és zártkert legyen művelés alatt, ennek elérésében segít ez a mozgalom.

­­– A kihasználatlan kapacitások hiányt jeleznek a magyar agráriumban, emellett a kertművelésnek nevelési funkciója is van, és a tudás átadása sem mellékes hozadéka. A kezdeményezés ráadásul kedvcsinálónak is jó a konyhakertek műveléséhez, amelyek végül a rovaroktól a madarakig számos élőlény élőhelyéül szolgálnak majd – részletezte a minisztérium álláspontját Szabó Mátyás.

A közönség soraiban ült Uhljárné Lestyán Edit, akit az egyik versenyző, Szarvas város önkormányzata kért fel, hogy ezen a napon őket képviselve részt vegyen az eseményen. Kérdésünkre elmondta: tavaly és idén is ringbe szállnak városuk polgárai, hogy az övék lehessen az ország legszebb konyhakertje. – Erről a lehetőségről úgy értesültünk, hogy működik nálunk egy kertbarát kör, ők javasolták az önkormányzatnak, hogy hirdessük meg mi is a lehetőséget a nálunk lakók között. Tavaly és idén is akadt néhány jelentkező, számítunk a sikerre – fejtette ki csatlakozásuk történetét a szarvasi önkormányzat munkatársa.

A köszöntők végén Kovács Szilvia előadásában a korábbi évek tapasztalatait részletezte, amiből megtudhattuk, hogy 2012-ben, az első évben 22 jelentkező város volt, de az induló települések száma 2015-re már jóval száz fölé emelkedett. Kovács Szilvia ezt követően lapuknak elárulta, mikor és miként jutott eszébe, hogy életre hívja a versenyt. – Sokfelé jártam az országban, és sok elhanyagolt konyhakerttel találkoztam, de azt is tapasztaltam, hogy inkább a virágok vették át a zöldségek helyét a kertben. Szeretném, ha ez megváltozna, és újra divat lenne konyhakertet művelni – emelte ki a program ötletgazdája. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)