Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Advent első vasárnapján népművészeti vásárral nyitott az ünnepi programsorozat Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2015. november 29. 13:25
Advent első vasárnapján népművészeti vásárral nyitott az ünnepi programsorozat Gyulán
Az eseményre délután játszóházzal, bábelőadással és gyermekkoncerttel várják a családokat
Népművészeti vásárral indult az advent a gyulai Harruckern téren november 29-én, vasárnap 10 órakor. Az eseményen napsütés várta a nézelődőket, saját készítésű portékáikat árulták helyi kézművesek, civil szervezetek, óvodák, iskolák és más intézmények. Az idei gyulai Advent programja 15 órától a BÁBaKALÁCS Bábszínház előadásával folytatódik, majd egy órával később a Béke sugárúti óvodások és a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti iskola nebulói táncolnak. A táncot a Katáng Zenekar gyermekeknek szóló koncertje követi. A rendezvény 18 órakor ünnepi beszédekkel folytatódik.
IMG_9492.JPG

az utcai muzsika nagyon kell

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Az adventi forgatagban mézeskalácsot és kürtőskalácsot kínáltak, rengeteg ötletes karácsonyfadísz, ünnepi dekoráció és más apróság is látható lesz ott estig. A decemberben kinyitó állatsimogató is éppen elkészülni látszott. Egy kevés, malacperselyből kihalászott apróért már minden gyerek vásárolhatott magának egy-egy kisebb tárgyat vagy édességet, mert az árak jócskán száz forint alól indultak a hangulatos vásáron.

Az első standra kipakoló Nosztalgia kézművesbolt csapata régi hangulatú díszekkel és dekorációkkal készült erre a napra. Kérdésünkre azt is elmondták, hogy nem először vannak az eseményen. ­Gugolya Márta és testvére, Nóra azt is elárulták, hogy náluk a gyermekek inkább a divatos, farmerből készült kiegészítőket nézik meg, a felnőttek körében pedig a nosztalgikus megjelenésű csipkés díszek a legnépszerűbbek. A testvérpár azt is hozzátette, hogy a következő szombaton Nosztalgia házukban karácsonyi programot tartanak, amire a Mikulás is ellátogat.

____Eredeti-IMG_9428.JPG

A Galbácskerti Óvoda kollektívája

 

A közelükben a Galbácskerti Óvoda kollektívája árulta lenyűgöző kreativitással elkészített portékáit. A tejszínes flakon kupakjából angyalkát, parafadugóból rénszarvast, a bébiételek üvegeiből gyönyörű mécsestartót készítettek. Nem csoda, hogy a sátruk előtt mindig állt néhány lelkes vásárló. Az óvónők elmesélték, hogy mindezt a szülőkkel együtt alkották meg adventi készülődéseik során, és a napi bevételt arra szánják, hogy a hozzájuk járó ovisoknak néhány szép karácsonyi ajándékot vásároljanak.

A vásári forgatagban mézeskalács is sült, és amint elkészült egy-egy adag, azt rögtön elkapkodták az arra járó gyerekek. A velük érkező szülőket inkább a tökéletes mézeskalács receptje érdekelte, amit Balogh Ferencné, a finomságok készítője, nem is sajnált megosztani a jegyzetelő anyukákkal.

– Húsz deka mézet veszek, és ugyanennyi margarint, majd 6 tojást és egy evőkanál fahéjat keverek a tésztába, majd egy kicsivel több szódabikarbónát. Ízesítésnek egy mokkáskanál szegfűszeg és ugyanennyi mézes fűszerkeverék is kerül bele, majd azt követi fél kiló porcukor és 1,1 kg liszt. Nem kell sokáig sütni, elég néhány perc hozzá. Amikor már aranybarna, akkor ki lehet venni a sütőből. Ez az én receptem, amit én is kaptam annak idején, ám az idők során magam dolgoztam át olyanra, ahogy szerintem a legízletesebb – részletezte süteménye receptjét a délelőtti forgatag egyik legnépszerűbb szereplője.  

Az idei gyulai Advent programja 15 órától a BÁBaKALÁCS Bábszínház előadásával folytatódik, majd egy órával később a Béke sugárúti óvodások és a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti iskola nebulói táncolnak. A táncot a Katáng Zenekar gyermekeknek szóló koncertje követi.

A rendezvény 18 órakor ünnepi beszédekkel folytatódik. Köszöntőt mond dr. Kovács József országgyűlési képviselő és az egyházak képviselői. A gyertyagyújtás és az Erkel Ferenc Vegyes Kar műsora után a résztvevők a Kossuth térre vonulnak, ahol a Japánkert Barátok Köre által készített óriási adventi koszorú gyertyája is fénybe borul. A helyszínen a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola énekkara működik közre.

____Eredeti-IMG_9389.JPG

advent a népművészeti vásárban

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)