Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Ókörös Trió lélekmelengető koncertjén felpezsdült a gyulai közönség

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • KULTÚRA • 2015. október 03. 10:00
Az Ókörös Trió lélekmelengető koncertjén felpezsdült a gyulai közönség
A zenészek különleges népi hangszereikkel is megismertették a közönséget
Az ősz beköszöntét nemcsak az egyre esősebb és hirtelen hűvösre fordult időjárás jelzi, hanem a rohamosan rövidülő nappalok is, hiszen az este nyolckor kezdődő koncertekre is koromsötétben érkeznek a látogatók. Így volt ez már szeptember 19-én, szombaton is, amikor a békéscsabai Ókörös Trió tagjai muzsikáltak egy jót a gyulai vár tövében. Moldvai és gyimesi magyar népzene melegítette az őszi este levegőjét a gyulai Rondella teraszán, ahol a zenészek különleges népi hangszereiket is megmutatták fokozatosan gyarapodó közönségüknek.
____Eredeti-GYHRCSD_0003.JPG

az ókörös trió koncertje a Rondella teraszon 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba  

Üdvözlendő gesztus, hogy a Rondella terasz színpadán nem csupán a könnyűzene képviselői jutnak rendszeresen bemutatkozási lehetőséghez, hanem a jazz, a világzene és valamennyi más műfaj kezdő vagy épp világhírű zenészei is rendszeresen elvarázsolhatják közönségüket.

A szabadtéri szórakozóhelyen ezúttal már kicsit fázósabban, de annál hevesebb érdeklődéssel gyűltek össze a népzene szerelmesei, hiszen megkapó képi és hangzásvilágú estben lehetett részük. A 2011 óta együtt muzsikáló formáció tagjai egy kaval bevetésével moldvai zenével indították az estét, majd gyimesi dalok szóltak, a vendégként közreműködő Téglás Ferenc hegedülésével. Hamarosan pedig már egy furulya is megszólalt, kisvártatva pedig Lovas Gábor adott némi ismertetést a különleges hangú kobzáról.

Az örömzenélésben elmerülő muzsikusokat fokozatosan ölelte közre a vájt fülű hallgatóságból köréjük verbuválódott közönség, akik közelebbről is látni szerették volna a felsorakoztatott hangszereket. Bíró JOE József ugyanis dobon és ütőgardonon, Lovas Gábor a már említett koboz hangszerén játszott, Pribojszki Ferenc pedig furulyája mellett egy erdélyi kavalt is megszólaltatott.

A lelkes hallgatóság a hangszerekről tartott bemutatókat épp annyira élvezte, mint a moldvai motívumokat hosszan megszólaltató muzsikálásba feledkezést, hiszen a koncerttel nemcsak az egyre hűvösebbre váltó őszi levegő, hanem a szívek és a lelkek is felpezsdülhettek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)