Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hamarosan megjelennek a sárga kukák, ingyenesen megy a gyulai házakhoz a szelektív hulladékgyűjtés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2015. szeptember 10. 09:00
Hamarosan megjelennek a sárga kukák, ingyenesen megy a gyulai házakhoz a szelektív hulladékgyűjtés
Az edényekbe a tiszta csomagolási hulladékot, a fémet, a tetrapakot és a műanyagot gyűjthetjük majd
A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése volt a témája annak a fórumnak, amelyre a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Önkormányzati Társulás invitálta a lakosságot szeptember 9-én a gyulai városháza dísztermébe. A lakossági fórumon Kónya István, Gyula város alpolgármestere, Szilágyi Csaba, a projekt tervezőmérnöke és műszaki ellenőre, valamint a kivitelező Közgép Zrt. képviseletében Czeglédi Andor projektvezető nyújtott tájékoztatást, és adott válaszokat a téma kapcsán felmerülő kérdésekre.
____Eredeti-GYHRCSD_0015.JPG

lakossági fórumon tájékozódhattak A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésről

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint tudjuk, Gyulán is hamarosan elindul az ún. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése: minden kertes-, ill. társasház új hulladékgyűjtő edényeket kap a régi mellé, amelyekbe a tiszta csomagolási hulladékot, papírt, műanyag palackokat kell majd elhelyezni. A hulladékok otthoni gyűjtését és szelektálását tehát a jövőben az eddigiektől eltérően kell végezni. A DAREH uniós források felhasználásával, több mint 15 milliárd forintból modernizálja hulladékgazdálkodási rendszerét az érintett 86 településen. A projekt keretében szerzik be a szükséges kukákat, szállítójárműveket, és olyan létesítményeket építenek, amelyek az új rendszer működtetéséhez szükségesek. Ugyanezen a napon avatták fel a Kígyósi úton az új hulladéklerakó udvart is.

Kónya István mindenekelőtt a város álláspontját ismertette. A városvezető hangsúlyozta, a városban 2002 óta működő zöldhulladék elszállításának rendszerén a város nem kíván változtatni, valamint továbbra is a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-t bízná meg a szolgáltatói feladatokkal. Biztosította a jelenlévőket abban is, hogy mindenféleképpen figyelembe veszik Gyula város lakosságának elvárásait és igényeit, éppen ezért semmilyen olyan döntésbe nem megy bele az önkormányzat, ami a városnak rossz, vagy a városban lakóknak hátrány vagy visszalépés.

– Bízunk benne, hogy azok a célok – amelyeket megfogalmaztak 2006-ban, amikor Gyula város is belépett a DAREH rendszerbe – maradéktalanul teljesülnek, azaz olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek Gyula lakosságát szolgálják, olyan eszközöket szerzünk be, amelyek a Közüzemi Kft. hatékony működését segítik. Valamint bízunk abban is, hogy a fejlesztések a város hulladékgazdálkodását erősítik – fogalmazott az alpolgármester, majd hozzátette: mindannyiunk érdeke a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése Gyulán.

____Eredeti-GYHRCSD_0012.JPG

Szilágyi Csaba: A háztartásokba csak sárga edények lesznek kihelyezve

Szilágyi Csaba a jelenlévőknek elmondta, hogy a régi típusú hulladéklerakók 2009-es bezárása majd későbbi rekultivációja döbbentette rá arra a helyieket, hogy a hulladékot már nem elegendő összegyűjteni és elhelyezni, hiszen a hajdani hulladéklerakók, szeméttelepek nemcsak tájsebet ejtettek környezetünkben, hanem komoly környezeti kockázatot is hordoztak magukban. Jelenleg Magyarországon 40-45 hulladéklerakó működik már csak a hajdani 500-600-hoz képest. Tehát a cél már nem a lerakók kapacitásának bővítése, hanem a hulladék feldolgozása, újrahasznosítása. Ennek a megvalósítását tűzte ki célul a DAREH.

A tervezőmérnök kifejtette, a projekt keretében egy 120 ezer tonna éves kapacitású hulladékfeldolgozó üzem és egy 30 ezer tonna éves kapacitású biológiai hulladékok kezelését biztosító terem épül Békéscsabán. Új hulladékudvar létesül Gyulán, Dévaványán, Kunágotán, Makón, Mezőhegyesen, Vésztőn, Orosházán, Szeghalmon és Szentesen, valamint az utóbbi három településen hulladékátrakó állomás is épül. A települések között lakásarányosan szétosztanak összesen 140 ezer darab 120 és 240 literes sárga, kék és zöld színű hulladékgyűjtő edényzetet, 4000 1100 literes kék és sárga szelektívgyűjtő konténert, 30 ezer 300 litere komposztáló edényt, összesen 10 ezer 60 és 80 literes edényzetet, valamint 60 darab konténert, amelyeket a helyi közszolgáltatók juttatnak el a lakossághoz.

Tájékoztatójából megtudtuk, a háztartásokba csak sárga edények lesznek kihelyezve, amelyek a tiszta csomagolási hulladék, mint a fém, a tetrapak és a műanyag elhelyezésére szolgálnak. A szelektív hulladékgyűjtő edények egy chippel lesznek ellátva, amelyek segítségével minden ürítést beazonosítanak. Az illegális ürítés kiszűrése érdekében infrasorompót is építenek a kukákba. Várhatóan a közszolgáltató osztja majd ki néhány átadási ponton az új kukákat, amelyek átvételekor regisztráció történik. Ha valaki, például egészségi állapota miatt nem tudja hazaszállítani a tárolóedényt, akkor igényelheti ebben a szolgáltató segítségét. Végül az utolsó ütemben a fennmaradó ügyfeleket is kiértesítik. A szakember hangsúlyozta, természetesen a szelektív kukák ingyenesen vehetők át, és a gyűjtött hulladék elszállításáért sem kell majd fizetni.

Czeglédi Andor beszámolójában elmondta, csaknem két éve zajlik a projekt kivitelezése, amelynek keretében 9 hulladékátrakó, illetve hulladékudvar, valamint egy nagy válogatómű létesítmény épül. A csaknem egy hektár területen elhelyezkedő békéscsabai feldolgozó üzem világszínvonalú, mind műszakilag mind technológiai berendezésében, a ma legkorszerűbb technikát tartalmazó üzem. Akárcsak a 4000-5000 négyzetméteres komposztálómű, ahol kontrollált körülmények között a szerves hulladék előkezelése folyik majd. A kivitelező képviselője hozzátette, napok kérdése az új építmények műszaki átadása.

A tájékoztatók után a lakosság kérdéseket tehetett föl a szakértőknek. Egy idős hölgy arról érdeklődött, hogy áll jelenleg hazánkban a hulladékok újrahasznosítása. Szilágyi Csaba válaszában elmondta, Magyarországon eddig gyermekcipőben járt a szelektív hulladékgyűjtés. A fővárosban és több más településen is csak idén indult be komolyabban, 2016 januárjától viszont hazánk lakosságának jelentős része szelektíven gyűjtheti a hulladékot. Ha a szemét feldolgozása beindul, egyetlen cél az lesz, hogy hasznosítva legyen a feldolgozott hulladék, akár anyagárban történő eladással, akár energia előállítására felhasználva termikusan, speciális égetőművekben. Jelenleg Magyarországon még csak néhány cég dolgozik a hulladék feldolgozásával, és ha betelnek a feldolgozó üzemek kapacitása, az unió országai szívesen feldolgozzák és újra is hasznosítják a hulladékot.

Egy Hét vezér utcai lakos a szelektív hulladékgyűjtés rendszerességéről érdeklődött. A szakember reakciójából megtudtuk, nincs még kőbe vésve, hogy milyen időközönként lesz a szállítás, több településen kéthetente megy házhoz a szelektált hulladékok összegyűjtése, de ez a lakosság igényétől függ majd. Először valószínűleg négyheti rendszerességgel indul majd el a begyűjtés.

____Eredeti-GYHRCSD_0023.JPG

Hunyadvári András arról érdeklődött, hogy az új rendszer milyen kiadásokkal jár majd

Hunyadvári András arról érdeklődött, hogy az új rendszer milyen kiadásokkal jár majd. Szilágyi Csaba válaszában hangsúlyozta, a lakosság részéről ingyenes lesz a sárga kukák használata és a szelektált szemét elszállítása is.

Egy hölgy arra kérdezett rá, hogy hogyan tájékoztatják majd a város lakóit a hulladék megfelelő tárolásáról, valamint lesz-e lehetőség kisebb háztartásoknak kisebb űrtartalmú kukát igényelni. A tervezőmérnök elmondta, a projektnek része az is, hogy kiadványokban mindenről időben tájékoztatják a lakosságot. A másik kérdésre is igen a válasz: lehet majd igényelni többféle méretű edényzetet.

____Eredeti-GYHRCSD_0025.JPG

Meggyesi János szívesebben venné, ha még több féle szelektíven összegyűjtött hulladékért jönnének házhoz

Meggyesi János szívesebben venné, ha még több féle szelektíven összegyűjtött hulladékért jönnének házhoz, például sokaknak gondot jelent a sütőzsiradék leadása. Szilágyi Csaba kifejtette, a házhoz menő szelektívgyűjtés egyelőre csupán a papír, a tetrapak, a műanyagok és a fém csomagolási hulladékokat érinti. Kónya István ígéretet tett, hogy egyeztet a szolgáltatóval a sütőzsiradék házhoz menő elszállításával kapcsolatban. Abban azonban mindketten egyetértettek, hogy a sütőzsiradék semmiképpen nem kerülhet a lefolyóba, hiszen veszélyes hulladék.

Egy méhkeréki lakos arról érdeklődött, hogy a településükre jellemző óriási mennyiségű műanyag- és zöldhulladék miatt terveznek-e hulladéklerakót Kötegyán, Méhkerék környékén. A mérnök azt tanácsolta, ha kialakul az új rendszer, egyeztessenek a lakosok a helyi szolgáltatóval, lehet mód a megoldásra, hiszen mindkét féle hulladék jól újrahasznosítható.

Egy biharugrai férfi azt kérdezte, hogy mikor jutnak el a településekre a szelektív szemétgyűjtő edények. Szilágyi Csabától megtudtuk, a kukák szállítása a héten megkezdődik, és fokozatosan kerülnek kiosztásra. Először a régió hat-hét központjába jut el az sok ezer edény, onnan lesznek szétosztva a településekre még ebben az évben, és azt követően hamarosan a lakossághoz is eljuthatnak. Valószínűleg Békéscsabán és Gyulán indul először az osztás.

Egy férfi visszalépésnek nevezte, hogy évek óta szelektíven gyűjti a szemetet, az új rendszerben pedig egy kukába kell majd elhelyeznie a különböző csomagolóanyagokat. A szakember ezt cáfolta, hiszen az igen fejlett válogatómű képes lesz különválasztani a különféle anyagokat, sőt képes megkülönböztetni például a polisztirolt a polipropiléntől is. A lakosság számára az egy kuka használata pedig csak könnyebbség lesz.

Egy gyulai lakos azt javasolta, hogy a költségek kompenzálása érdekében érdemes lenne az esetlegesen szabad kapacitású nagy teljesítményű gépeket „bérműködtetni”. A válaszból kiderült, a jelenlegi szerződések szerint ez nem lehetséges, de amennyiben lesz szabad kapacitású eszközpark, egyeztetéseken múlik az esetleges együttműködés más szolgáltatókkal.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)