Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Október közepére a restaurálási munkálatok is befejeződnek a gyulai Almásy-kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. július 16. 19:15
Október közepére a restaurálási munkálatok is befejeződnek a gyulai Almásy-kastélyban
Dr. Görgényi Ernő: a munkálatokhoz az anyagi fedezet és a szakemberlétszám is biztosított
Hamarosan megkezdődik az Almásy-kastély restaurálása, a munkálatokat október közepéig kell befejeznie a szakembereknek – jelentette be július 15-ei sajtótájékoztatóján dr. Görgényi Ernő polgármester. A belső falfestések helyreállításáról a Magyar Restaurátorkamara vezetésével tartottak szakmai konzultációt a helyszínen.
____Eredeti-GYHRCSD_0026.JPG

a szakembereknek tíz termet és három folyosószakaszt kell restaurálniuk

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető hangsúlyozta: a munkálatokhoz az anyagi fedezet és a szakemberlétszám is biztosított. A városvezető emlékeztetett rá: a kastély felújítása 2011-ben kezdődött meg. Mint kifejtette, olyan látogatóközpontot szeretnének létrehozni, amely hitelesen és élményszerűen mutatja be az arisztokrácia és a cselédség mindennapjait.

A restaurálás szempontjából a kastély legértékesebb helyisége a díszterem

Kónya István alpolgármester lapunk kérdésére elmondta: a több mint kétmilliárd forint összköltségű projekt befejezési határideje október 31-e, ezért a restaurátoroknak legkésőbb október 15-ig el kell készülniük a munkálatokkal azokban a termekben, ahová installációk kerülnek. Az alpolgármester kiemelte: a helyreállítandó falfestéseket valószínűleg a kastélyban elszállásolt aradi vértanúk is láthatták. A felújított épületben várhatóan nekik is szentelnek egy kiállítást.

Szentkirályi Miklós, a Magyar Restaurátorkamara elnöke kifejtette: az épületben fontos falképegyütteseket tártak fel, annak eldöntése, hogy ezek a 18. század végén vagy a 19. század elején keletkeztek-e, a művészettörténészek feladata lesz. A szakember hozzátette: a konzultáció során a restaurátorok javaslatot tesznek arra, hogy hol szükséges a nagyobb fokú, esztétikai helyreállítás, és hol elegendő a felület konzerválása.

Béres István főépítésztől megtudtuk: a restaurálást megelőző feltárás egy éven keresztül zajlott, a szakemberek egységes, rendkívül magas színvonalú díszítőfestéseket találtak az azokat eltakaró festékrétegek alatt. A főépítész azt is elmondta: a restaurálás tíz termet és három folyosószakaszt érint majd.  

Béres István elárulta: a restaurálás szempontjából a kastély legértékesebb helyisége a díszterem, ahol a 19. század elején, közepén készült, klasszicista stílusú, míves, sok díszítőelemmel tarkított falfestés található. – Itt az oszlopfejezeteken és az oszlopközökben is egyedi rajzolású díszítőfestés található, amely már elkészültekor is művészeti alkotásnak számított – hangsúlyozta.

A szakember érdeklődésünkre arról is beszámolt: a kastély berendezési tárgyaira vonatkozó közbeszerzési szerződéseket is megkötötték. Mint megtudtuk, a látogatóközpontban főleg bútorrekonstrukciók kapnak helyet, az eredeti tárgyak között pedig lesz olyan, amelyik a Ladics-házból származik. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)