Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Öten váltak magyar állampolgárrá a gyulai városházán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. május 21. 11:00
Öten váltak magyar állampolgárrá a gyulai városházán
Dr. Görgényi Ernő: A nemzet nem felejtette el, hogy élnek a határon túl is magyar testvéreink
____Eredeti-GYHRCSD_0015.JPG

Öten váltak magyar állampolgárrá a gyulai városházán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Öten tettek magyar állampolgársági esküt Gyula város első számú embere előtt május 21-én, reggel a városháza ovális termében. A fogadalomtétel után dr. Görgényi Ernő városvezető múltidéző gondolatokkal köszöntötte az új honfitársakat.

A polgármester hangsúlyozta, szívünk egyik legszebb ünnepét jelenti, ha magyar testvéreink megszerezhetik a magyar állampolgárságot, hiszen ezért hosszú ideig keményen meg kellett küzdeni.

____Eredeti-GYHRCSD_0002.JPG

Dr. Görgényi Ernő: A nemzet nem felejtette el, hogy élnek a határon túl is magyar testvéreink

- Emlékezzünk, hogy volt olyan időszak a második világháborút követő kommunista diktatúrában, amikor még azt is igyekeztek megakadályozni a diktatúra irányítói, hogy egyáltalán tudomással legyünk egymásról. Az oktatásból kiirtották azokat a témákat, amelyek emlékeztethettek a határon túli magyarságra. A közbeszédben, a közéletben erről nem lehetett szó. Ám a nemzet nem felejtette el, hogy élnek a határon túl is magyar testvéreink – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

A városvezető kiemelte, a rendszerváltozás egyik mozgatórugója a határon túli magyarság ügye volt. Ennek kapcsán az erdélyi falurombolás elleni tömegtüntetésről, illetve Antall József, egyik első beszédéről is említést tett, melyben az egykori miniszterelnök arról beszélt, hogy ő lélekben és érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni.

A trianoni békediktátum közelgő évfordulója alkalmából dr. Görgényi Ernő Magyarország Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényének 4. paragrafusát idézte fel a honosított magyaroknak, mely június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

____Eredeti-GYHRCSD_0011.JPG

Csoma Erzsébet és Csoma György átveszi honosítási okiratát

A köszöntő után honosítási okiratot vehetett át Csoma Csilla Melánia, Csoma Erzsébet, Csoma György, Budai Vörös Pál és Sommer Ludvig. Az ünnepélyes pillanatokat közös koccintás koronázta meg.

A Gyulai Hírlapnak Csoma Erzsébet elmondta, vele együtt lánya és férje is most kapja meg a honosítási okiratot. A nagyváradi családanya úgy fogalmazott, fontosnak tartották, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen – mint hangsúlyozta – ők is magyarok.

Sommer Ludvigot felesége kísérte el a ceremóniára. A Bánkútról érkezett családfő lapunknak elmondta, rokonai és gyermekei is magyar állampolgárok, ezért döntött úgy, hogy ő is kérelmezi honosítását.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)