Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szilágyságit jártak és együtt nótáztak a népek a gyulai táncházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2015. május 17. 20:00
Szilágyságit jártak és együtt nótáztak a népek a gyulai táncházban
A Vigadó épületében megrendezett est végére szép számú táncoslábú vendégsereg gyűlt össze
____Eredeti-GYHRCSD_020.JPG

Szilágyságit jártak és együtt nótáztak a népek a gyulai táncházban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szilágysági táncokat rophattak a Rendszeres táncházak programsorozat idei negyedik foglalkozásának résztvevői május 16-án, a gyulai Vigadó épületében. Bár a nép lassan gyülekezett, végül mégiscsak szépszámú táncoslábú forgott a parketten. A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezésében, és az NKA támogatásával megvalósuló estet ezúttal Horváth Péter néptáncpedagógus vezette.

- A szilágysági táncok jó téma egy táncházban, mert könnyen el lehet jutni egy olyan szintre, amikor az ember már képes élvezni a táncot. A szilágyságit sokféleképpen járják. Én konkrétan a szilágysámsoni gyűjtés alapján próbálom meg felvezetni az estet. Először persze mindenképpen egy általános alapot kell átvenni – részletezte lapunknak Horváth Péter.

A néptáncpedagógus szerint a szilágysági táncok egy egész estés anyag, melyben – egyebek mellett – a csárdás, a verbunk és a nótázás is előkerülhet. Mint hangsúlyozta, a szilágysági a kezdők barátja is, hiszen ebben a táncban nem kell túl sokat ugrálni.

____Eredeti-GYHRCSD_011.JPG

Pörögtek-forogtak a népek a Vigadóban

- A táncház a ’70-es évek óta létező dolog, de a fogalom kissé átalakult. Alapvetően egy táncház nem a tanításról szól, de mivel mindig más anyag van, nem várható el, hogy a résztvevők minden táncot ismerjenek. Ez az alkalom a táncon és az éneklésen túl arról is szól, hogy találkozunk és beszélgetünk egymással – tette hozzá Horváth Péter.

Az est folyamán a Suttyomba zenekar gondoskodott a talpalávalóról. Csalogató muzsikájukra rögtön a parketten termett négy lelkes párocska, s mindjárt ropni kezdték a táncot. Egy darabig úgy tűnt, nem akad több társuk a vidám pörgés-forgásban, ám egy nagyobb csapat csatlakozása után már alig fértek el a népek a folyosón.

Pluhárné Petneházi Enikő, a táncoló kemény mag egyik tagja lapunknak elmondta, gyakran jár táncházakba, ugyanis különösen kedveli ezt a fajta szórakozási formát. Maga több mint 30 éve foglalkozik néptánccal, esetenként pedig oktatta is a mozgásformát. A táncos elárulta, jól érzi magát a mostani táncházban, hiszen szereti a szilágysági táncokat – ámbár a mezőségi és bonchidai táncok a legkedvesebbek számára.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)