Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán is az SM-betegekért tekertek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. május 15. 23:30
Gyulán is az SM-betegekért tekertek
Ternován Zoltánt a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnoknál fogadták sclerosis multiplexes sorstársai
Több mint harminc biciklis kísérte el a városhatártól a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokig a május 15-én Gyulára érkező Ternován Zoltánt. Az SM-beteg amatőr sportoló 16 nap alatt kerékpározza körbe Magyarországot, hogy reményt adjon sorstársainak.
____Eredeti-ternovan_12.jpg

A gyulaiak a prohászka zsolt városi tornacsarnok előtt fogadták ternován zoltánt 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Hazánkban mintegy 8 ezren élnek együtt az idegrendszert károsító, egyeseknél fiatalkori mozgáskorlátozottságot, látásvesztést, bénulást okozó, gyógyíthatatlan neurológiai betegséggel. Ternován Zoltán és a kerékpárútját szervező Magyar SM Társaság azokra a sclerosis multiplexes betegekre is szeretné ráirányítani a figyelmet, akik állapotuk miatt elszigetelten, reményvesztetten élnek.

Gyulán is sokan aláírták az SM-világnap zászlóját

– A saját példámon keresztül szeretnék erőt adni az SM-betegeknek – fogalmazott lapuknak Ternován Zoltán, akinél 12 évvel ezelőtt diagnosztizálták a sclerosis multiplexet. Az amatőr sportoló elmondta: május 8-án Esztergomból vágott neki a mintegy 1700 kilométeres távnak. Útja során több mint harminc településen áll meg, hogy SM-betegekkel találkozzon. A végcél Székesfehérvár, ahová május 23-án érkezik meg.

– Amikor januárban elkezdtük szervezni az utat, még nem gondoltuk, hogy ekkora érdeklődére tart majd számot. A kezdeményezésről értesülve többen is jelezték, hogy szeretnék, ha az ő településükre is ellátogatnánk – mesélte Ternován Zoltán, akitől azt is megtudtuk: a hosszú út előtt napi 40–100 kilométert tekert, hogy megfelelően felkészüljön a biciklitúrára.  

– Békés megyében 200–250 SM-beteg él. Szervezetünk 138 tagot számlál, közülük mintegy 30–40 sclerosis multiplexes beteg gyulai – fejtette ki kérdésünkre Herczegné Szabó Marianna. A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének elnöke lapunknak elmondta: Gyulán nemcsak a megyei SM egyesület, hanem több, fogyatékkal élőkkel foglalkozó civil szervezet is csatlakozott a sclerosis multiplex világnapjához kapcsolódó figyelemfelhívó akcióhoz. Az amatőr sportolót több mint harmincan kísérték el a városi tornacsarnokig, ahol civilek, SM-betegek és sérült fiatalok fogadták.  

– Ennél jobb időpontban nem is érkezhetett volna meg Gyulára Ternován Zoltán, hiszen éppen ezen a napon rendeztük meg városunkban első alkalommal a sérült fiatalok megyei találkozóját – fogalmazott Alt Norbert alpolgármester, aki az önkormányzat nevében köszöntötte az SM-beteg sportolót.

Ternován Zoltán nem csak önmagát ösztönzi kezdeményezésével. A környezetében élőknek és az itteni fiataloknak is azt üzeni, hogy érdemes küzdeni – tette hozzá Alt Norbert

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)