Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Célorientált organikus nemesítés felhasználása új, magas minőségű organikus tejtermékek kifejlesztésére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fizetett reklámcikk • HÍREK • 2014. szeptember 30. 11:18
Célorientált organikus nemesítés felhasználása új, magas minőségű organikus tejtermékek kifejlesztésére
Fő célunk az volt, hogy a tehéntej zsírfrakciójában szignifikánsan növeljük meg a többszörösen telítetlen zsírsavak arányát
Kutatás-fejlesztési projektünkben növénynemesítési, növénytermesztési és takarmányozási szakterületen végzett kísérleteink eredményeképpen egy új, eleddig a magyar piacon ismeretlen minőségű, prémium kategóriás biotej-termékcsalád gyártását alapoztuk meg, amely hozzájárulhat az egészségesebb táplálkozáshoz.
____Eredeti-biotejtermek.jpg

magas minőségű organikus tejtermékcsalád

Fotó: Gyulai Hírlap

A TECH 08/A3/2-2008-0397 (CONFU_08) azonosítószámú konzorciális projekt közel 6 évet átfogó kutatási programjának nem éppen vidám apropóját az adta, hogy Magyarország lakosságának fele túlsúlyos, 2,5 millió embernek magas a vérnyomása és népbetegségnek számítanak a szív- és érrendszeri elváltozások. Hosszútávon csak a gyógyítás és a megelőzés kombinációja jelenthet megoldást, amelynek kulcsfontosságú eleme lesz a mindennapi táplálkozás tudatosabbá tétele, ezen belül a minőségi alapanyagok felhasználásának előtérbe helyezése.

Fő célunk az volt, hogy a tehéntej zsírfrakciójában szignifikánsan növeljük meg a többszörösen telítetlen zsírsavak arányát, s így olyan nyerstejet tudjunk előállítani, amely alkalmas omega-6 és/vagy omega-3 zsírsavakban gazdag tej termékcsalád gyártására. A tej beltartalmát eredendően meghatározza a szarvasmarhák takarmánya, vagyis sok múlik a növénytermesztési, sőt a növénygenetikai háttéren. Éppen ezért olyan magyarországi kutatóintézetekkel működtünk együtt és alakítottunk konzorciumot, amelyek profiljába illett ez a téma, és tudományos potenciáljuk alapján joggal bizakodhattunk a kitűzött célok elérésében. Növénynemesítési, növénytermesztési és állattenyésztési ismereteinket és lehetőségeinket kihasználva megalapoztuk a “BiΩmega” prémium minőségű tej termékcsalád gyártását, amelyhez hasonló jelenleg nincs a hazai piacon.

Reméljük, hogy szerény lehetőségeinkhez képest némiképpen sikerült hozzájárulnunk az egészségesebb táplálkozás iránti figyelem felkeltéséhez és a tudatos vásárlás népszerűsítéséhez. Természetesen az elvégzett kísérletek amellett, hogy rengeteg kérdést válaszoltak meg, legalább ennyi új kérdést is generáltak, ami teret adhat további projektek elindítására.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)