Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Organikus egészségvédő alakor sörfélék kifejlesztése és gyártása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fizetett reklámcikk • HÍREK • 2014. december 31. 15:30
Organikus egészségvédő alakor sörfélék kifejlesztése és gyártása
Már országszerte kapható a Gyulán készült biosör, az Alakor
Kutatás-fejlesztési projektünkben egy ősi gabonaféle, az alakorbúza söripari célú hasznosítását tanulmányoztuk. Modern alakorfajták születtek, kidolgoztuk ezek termesztéstechnológiáját, valamint kifejlesztettünk az Alakor biosör főzési receptúráját. A termék bekerült a nagy és közepes élelmiszer áruházláncok polcaira. Minden palacknak egyedi azonosítószáma van, ami alapján interneten keresztül hozzáférhető a termék tételtanúsítványa.
____Eredeti-ALAKOR.jpg

alakor

Fotó: Gyulai Hírlap

A TECH_08_A3/2-2008-0423 (ALKOBEER) azonosítószámú konzorciális projekt középpontjában a bio alakorbúza nemesítése, termesztéstechnológiájának fejlesztése és a belőle készíthető sör állt. A projekt célja nemcsak egy új, innovatív termék kifejlesztése és piacra juttatása volt, hanem egy tetszőleges élelmiszeripari vállalat vagy vállalkozás egy-egy gyártási ciklusa szintjén megvalósítható, informatikai eszközökkel támogatott tételellenőrzési és tanúsítási rendszer kidolgozása is, amelynek segítségével a termék a szántóföldtől a fogyasztóig nyomon követhető.

Munkánk célja az volt, hogy egy alakorbúza alapú, magas biológiai értékű biosört állítsunk elő, amely számos piaci igényt egyesít. A fejlesztés során olyan komplex kutatás-fejlesztési koncepciót dolgoztunk ki, amely a növénybiológiai, genetikai kutatásoktól kezdődően célirányosan egyesíti a növénynemesítés, a vetőmag előállítás és a nagyüzemi növénytermesztés szakterületeit az ipari alapanyag-termeléssel és a sörgyártás technológiájával. Mindezt úgy hajtottuk végre, hogy a fejlesztési lánc minden lépése megfeleljen az ökológiai tanúsíthatóság feltételeinek.

Magyarországon a projekt révén kerültek fel a Nemzeti Fajtajegyzékbe az ősi alakorbúza első modern fajtái és lehetővé vált azok vetőmagtermesztése is. A növény nagyüzemi termesztéstechnológiájának fejlesztése révén 3 t/ha-t meghaladó termésátlagokat értünk el, ezzel gazdaságossá vált a termelés. Laboratóriumi körülmények között kidolgoztuk és optimalizáltuk az alakorsör gyártástechnológiáját, majd következett a félüzemi, végül az üzemi léptékű gyártás. A palackokon található egyedi azonosító segítségével a projekt weblapján lehívható a tételtanúsítvány. Ennek segítségével a fogyasztó információt kap az alapanyagok származási helyéről, a főzés és a palackozás helyéről és idejéről, valamint a termék beltartalmi adatairól.

Az első komolyabb mennyiség – még nem a végleges receptúra szerint – 2013 márciusában készült el. Kereskedelmi forgalomba 2013 augusztusában került az első tétel. Az árusító helyek száma egyre bővül, a projekt zárásakor már országszerte kapható az Alakor biosör.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)