Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 90. születésnapján köszöntötte a gyulai városvezetés dr. Pintér Miklóst

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. december 15. 21:20
90. születésnapján köszöntötte a gyulai városvezetés dr. Pintér Miklóst
Gyula város díszpolgára szerint a hosszú élethez szerencse kell
Dr. Pintér Miklóst tortával, virágcsokorral és a miniszterelnök által szignált emléklappal köszöntötték. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Gyula város díszpolgárát, dr. Pintér Miklóst köszöntötte kilencvenedik születésnapja alkalmából dr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Varga Erzsébet aljegyző és Mittag Mónika, a városrész önkormányzati képviselője. Az irigylésre méltó egészségi állapotnak és szellemi frissességnek örvendő Miklós bácsi a hosszú élet titkát firtató kérdésünkre lakonikusan és a sokat látott ember bölcsességével csak annyit mondott: szerencse.   

Az ünnepelt Mosonszentjánoson látta meg a napvilágot. Ötéves volt, amikor családjával Szegedre költöztek, az orvosi egyetemet is itt végezte el. Diplomája megszerzése után az egyetemen dolgozott, 1949-ben doktorált.

– A 20. század nagy részét átéltem, az első húsz évet a Horthy-rendszerben, amely a Monarchia felfogásának folytatása volt – emlékezett vissza a professzor. – A legfőbb érdekesség, hogy ezt a kilencven évet úgy sikerült átélnem, hogy semmiféle politikai mozgalom, kormány vagy hatalom részéről nem ért bántódás. Ebben az is szerepet játszott, hogy mindig távolságtartó ember voltam – tette hozzá.  

Gyulára 1956-ban, a forradalom előtt fél évvel költözött. Főorvosként dolgozott a kórházban, és címzetes egyetemi tanárként oktatott a szegedi egyetemen. Mint mesélte, szerencsésen sikerült szakmát választania, hiszen bakteriológusként és klinikai kémikusként nem került a politikai figyelem középpontjába. Bár két évvel ezelőtt abbahagyta a tanítást, Miklós bácsi mindennapjai nem telnek tétlenül. Ideje jelentős részét zenehallgatással, olvasással tölti, és a jó koncerteket sem hagyja ki. Feleségével 38 éve házasok, egy fiuk és két unokájuk van.

Az ünnepelt szerint a hosszú élethez sokféle szerencse szükségeltetik, és a szerencsét egy kicsit segíteni is kell, ahogy fogalmazott, a konfliktusokat célszerű elkerülni.

– Világéletemben konfliktuskerülő ember voltam, de ez évtizedről évtizedre fokozódó kritikai szemlélettel párosult – ecsetelte a professzor. Mint mondta, az eszményképe ezen a téren Széchenyi István, aki roppant kemény kritikusa volt az akkori magyar állapotoknak. – A magyarságnak le kellene számolnia az illúzióival, ahelyett, hogy ezeket hajszoljuk, a helyzet reális fölmérése alapján kellene határoznunk – tette hozzá.

Miklós bácsi azt is elmondta: arra a legbüszkébb, hogy a rendszerváltáskor ellenszavazat nélkül választották a helyi választási bizottság elnökévé. A tisztséget három cikluson át töltötte be.

        

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)