Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Széki táncok kerültek terítékre a gyulai várban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2014. december 04. 13:00
Széki táncok kerültek terítékre a gyulai várban
A téli ünnep jegyében játszóházban is tevékenykedhettek a kreatív és ügyes kezű gyerekek
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A Rendszeres táncházak című programsorozat keretében ezúttal a széki táncokat ismerhették meg, illetve sajátíthatták el a magyar néptánckultúra iránt érdeklődők november 29-én a gyulai várban. A táncokat Horváth Péter néptáncpedagógus tanította be kicsiknek-nagyoknak a várborozóban, a talpalávalót a Barbócz Sándor által vezetett Békés Banda húzta.

A Gyulai Hírlapnak Horváth Péter elmondta, a széki táncok az erdélyi Mezőségből származnak, ahonnan különleges néptánckincs maradt ránk. A széki tánckultúra értékét az is bizonyítja, hogy ezt a táncrendet népszerűsítették az első táncházak is.

A gyulai várban a hagyományos paraszti táncokon belül láthattak négyest, sebes-lassút, csárdást, porkát és hétlépést. A széki táncok bemutatása után jelenlévők kaphattak egy kis ízelítőt a küküllőmenti és más székelyföldi táncrendekből is. A tánctanulás mellett, a téli ünnep jegyében játszóházban is tevékenykedhettek a kreatív és ügyes kezű gyerekek a vár múzeumpedagógiai termében.

- A jövő hónapban is rendezünk táncházat, amelybe szintén ingyenesen látogathatnak el az érdeklődők. December 13-án, szombaton Luca napi táncház várja a gyermekeket a Vigadóban. A táncokat Kardos György néptáncpedagógus oktatja, muzsikál a Békés Banda – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot Kovács Ágnes, a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. művelődésszervezője.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)