Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is népszerű volt a gyulaiak körében az Erkel-vetélkedő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőKULTÚRA • 2014. november 08. 09:50
Idén is népszerű volt a gyulaiak körében az Erkel-vetélkedő
A zenetörténeti verseny győztesei az Erkel Ferenc-vándordíjat is hazavihették
Lexikális tudásra és kreativitásra is szüksége volt az Erkel-vetélkedőn elinduló csapatoknak. Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Diákok és nyugdíjasok is részt vettek a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és a Mogyoróssy János Városi Könyvtár által szervezett Erkel zenetörténeti vetélkedőn. Az Erkel Ferenc Emlékházban nyolc csapat mérte össze tudását, a versenyzőknek játékos és lexikális tudást igénylő feladatokban is bizonyítaniuk kellett.

− A vetélkedővel Erkel Ferenc, Gyula jeles szülötte, a magyar opera megteremtője előtt szeretnénk tisztelegni – mondta el a Gyulai Hírlap kérdésére Kovács Ágnes szervező, hozzátéve, hogy a feladatok összeállításakor fontos szempont volt, hogy a csapatok jól érezzék magukat, és verseny közben minél jobban megismerjék a kiállítást. 

Kovács Ágnes kiemelte: a vetélkedő kilenc évvel ezelőtt indult útjára, azóta évről évre egyre többen vesznek részt rajta. A rendezvénynek harmadik éve ad otthont az emlékház, korábban a művelődési házban vetélkedtek a csapatok. A szervező azt is elmondta: a versenyt a gyulai önkormányzat mellett a városi könyvtár, a Dürer Nyomda, a Kéknefelejcs cukrászda és az Országos Széchényi Könyvtár is támogatta.

A vetélkedő nyitányaként Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház első, Liszt Ferenc-díjas karmestere, a zsűri elnöke játszotta el a Himnuszt. A résztvevőket rajta kívül dr. Németh Csaba Erkel-kutató, történész és muzeológus, valamint Szőke Margit zenei könyvtáros értékelte.  

Az első helyezettek a tavaly óta létező Erkel Ferenc-vándordíjat is átvehették. Lapunknak Szőke Margit és Sós Imre alapítók kifejtették: a kitüntetés célja, hogy a győztes csapat tagjai egy éven át őrizzék a zeneszerző emlékét. A díj egy Erkel Ferenc életútját felidéző tablóból és egy nemzeti színű szalaggal átkötött oklevélből áll, amelyet a verseny legjobbjai kézjegyükkel látnak el.

A törökzugi nyugdíjasok csapata harmadik alkalommal vett részt a megmérettetésen. Érdeklődésünkre az egyik tag, Gortka István elmondta: versenyzőtársaival azért indultak el ismét, mert szeretnek játszani. Mint mesélte, legjobb eredményük a tavalyi második helyezés, és bár nem sok idejük volt felkészülni, idén a győzelem a céljuk.

     

Sós Imre és Szőke Margit az Erkel Ferenc-vándordíj alapítói. Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. november 10. 18:00
A zenetörténeti verseny győztesei az Erkel Ferenc-vándordíjat is hazavihették
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)