Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Projektgeneráló workshopon egyeztették javaslataikat a magyar és román képviselők Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2014. november 05. 19:30
Projektgeneráló workshopon egyeztették javaslataikat a magyar és román képviselők Gyulán
A szakmai egyeztetés a Magyarország-Románia Határon átnyúló Együttműködési Program keretében jöhetett létre
Projektgeneráló workshop az Elizabeth Hotelben. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Projektgeneráló workshopon egyeztették pályázati javaslataikat a magyarországi és a romániai munkaügyi központok képviselői november 5-én a gyulai Elizabeth Hotelben. A határmenti szakmai egyeztetést a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése II. című TÁMOP-os pályázat, Nemzetközi együttműködési tevékenység című alprojektjének keretében rendezték meg, mely során a Magyarország-Románia Határon átnyúló Együttműködési Programhoz kapcsolódó, későbbiekben megjelenő pályázati felhívásra benyújtandó javaslatok egyeztetése került napirendre.

- Ha Békés megyének a legnagyobb megoldandó problémáját felvetjük, akkor mindenki arra gondol, hogy gazdaságélénkítő beruházásokat kell megvalósítani a megyében, ami csak úgy történhet meg, hogyha megfelelő infrastrukturális fejlesztések történnek, szakképzett munkaerő áll rendelkezésünkre, valamint ha a határmentiségünket előnnyé formáljuk olyan módon, hogy a román-magyar határszakasznak ez a része minél inkább átjárhatóvá váljon – mondta a Gyulai Hírlapnak Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Gajda Róbert hozzátette, bízik abban, hogy a közös kapcsolatfelvétel közös munkát fog eredményezni és hogy az egyeztetés során eljutnak majd olyan konkrétumokig, amelyek lehetőségekként fogalmazódhatnak meg az előttünk álló hétéves pénzügyi ciklusban.

- A mai napnak azért van nagy jelentősége, mert a határ két oldalán – véleményem szerint – ugyanolyan problémákkal küzdünk. Attól, hogy van közöttünk egy határ, ezekre a problémákra közös megoldást kell találni. Ráadásul, ha nyitva áll egy európai uniós forrás az elkövetkezendő, 2014-2020-as időszakban – kifejezetten arra, hogy a román és magyar foglalkoztatáspolitikai szervezetek közösen pályázhassanak komoly pénzekre annak érdekében, hogy a foglalkoztatást élénkítsük, hogy a gazdaságot fejlesszük – akkor ezt nekünk kötelességünk kihasználni – fejtette ki véleményét lapunknak dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

A Gyulai Hírlap kérésére Horváth Levente Ákos, Románia munkaügyi államtitkára elmondta, hogy Hajdú-Bihar, Békés, Arad és Bihar megye foglalkoztatáspolitikája körülbelül hasonló léptékű, és körülbelül ugyanazokon a főbb célkitűzéseken alapszik. Ezen célok között szerepel a 16-24 év körüliek minél hamarabbi munkapiaci integrációja, valamint azoknak a 45 éven felüli munkanélkülieknek a támogatása, átképzések és szakképzések révén, akiknek nem sikerült munkát találniuk az elmúlt időszakban.

- A projekt keretében egy regionális, négy megyére kiterjedő adatbázist hoznánk létre, amely nyomon követné a munkaerő kínálatot, a munkaerő keresletet és azokat a szakmai képzéslehetőségeket is, melyeket a négy megyében bárhol fel tudnánk ajánlani. Ez utóbbit olyan formában tennénk, hogy a négy megyében bárhol elhelyezkedhessen az ember, hiszen itt távolságok munkaerővándorlás és mobilitás szempontjából nincsenek. Úgy tapasztaltuk, hogy az emberek 50 kilométerig hajlamosak és nyitottak távolabbi településeken is munkát vállalni – tájékoztatta lapunkat az együttműködési program 2014-2020-as tervezetéről Horváth Levente Ákos.

Kónya István, Gyula városa alpolgármestere az egyeztetés során arról beszélt, hogy a magyarországi és romániai határmenti megyék megegyeztek abban, hogy komoly forrásallokációt szánnak a foglalkoztatás előmozdítására és a munkaerő mobilitásának támogatására. Az alpolgármester hozzátette, a workshop kiváló lehetőség arra, hogy tovább erősítsék az együttgondolkodást, valamint felkészüljenek az előttük álló feladatokra és pályázati lehetőségekre.

 

Gajda Róbert. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)