Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A nemzeti hagyományokat és a kézművességet népszerűsíti a Nosztalgia ház Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2014. szeptember 25. 09:00
A nemzeti hagyományokat és a kézművességet népszerűsíti a Nosztalgia ház Gyulán
A patinás polgári ház évszakokhoz és népszokásokhoz kötődő, aktuális programokkal várja vendégeit
A gyerekek megismerik „nagymamáink örökségét”. Fotó: Nosztalgia ház

A nemzeti hagyományok ápolását és a kézművesség népszerűsítését tűzte ki célul a Nosztalgia ház, amely néhány hónapja nyílt meg Gyula város szívében, a Szent István u. 10 szám alatt. A patinás polgári ház évszakokhoz és népszokásokhoz kötődő, mindig aktuális és egyben nosztalgikus programokkal vár mindenkit, aki a múlt iránt érdeklődik, és szereti az izgalmas és tartalmas kézműves foglakozásokat, a finom ételeket, válogatni kíván a helyi alkotók termékeiből, lakberendezési ötletekre kíváncsi, vagy egyszerűen csak szeretne egy csendes órára elvonulni a világtól, és visszatérni a „boldog békeidőkbe”.

A Nosztalgia ház állandó programjai között szerepel csoportok fogadása, régi eszközök ismertetése interaktív formában, csigatésztagyúrás, kalácsdagasztás, varrástechnikai alapok ismertetése, valamint fotózkodási lehetőség és minden, ami a gyerekek és felnőttek számára élményt jelenthet a múlt megidézésével. Ékszerkészítő műhelyben szorgoskodhatnak a gyerekek szombatonként 10 órától, a foglalkozásokon felhasználhatók a kis kacatok, amelyekből készíthetnek brosst, fülbevalót, karkötőt stb. Minden háztartásban fellelhető egy-egy kincs, mely egy kis átalakítással újjá varázsolható.

Az elmúlt hónapokban a Nosztalgia ház látogatói találkozhattak Zsótér Béláné lakástextil-gyűjteményével, gasztronómiai körutazás indult Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács zsűrizésével. A hölgyek korhű öltözetben, stílusosan korabeli tálalással kínálgatták elkészült remekműveiket. A február a kocsonya szerelmeseinek kedvezett. A receptcserék számából ítélve várható a jövőbeni folytatás.

A telet a reneszánsz farsanggal űzték el, ahol korhű ruhákban, frizurakészítéssel, lakomával várták az érdeklődőket. Megismerkedhettek Gugolya Márta tűzzománcékszereivel és -képeivel, Marsiné Gombos Márta népi iparművész kézimunkáival és Wegroszta Gyula asztalosmester miniatűr faragott bútor emlékkiállításával.

A nyári három hetes hagyományőrző táborban a gyerekek nap, mint nap új kincsekkel gazdagodhattak. Volt ott főzőcske, szövés, fonás, papírmerítés, varrogatás, csuhézás, táncház, népi játékok és még sok-sok móka és kacagás. Jelenleg Győri Lajos fafaragó tükör kiállítása tekinthető meg Tárnok Barbara lakberendező felújított bútorainak társaságában.

A Gyulai Hírlapnak dr. Kolozsi Anita, a Nosztalgia ház megálmodója elmondta, családjuk számára mindig is fontos volt a hagyományőrzés, és a gyermekeink megismertetése „nagymamáink örökségével”.

- Vágytunk valamire, ami egyedi, ami a lelkünkhöz szól, ami közösségteremtő- és formáló hatású. A Nosztalgia ház profilját úgy alakítottuk ki, hogy minden korosztály és érdeklődési kör megtalálhassa az őt érdeklőt, neki tetszőt. A legapróbbaktól a nyugdíjas generációig mindenkit szeretettel várunk kézműves foglalkozásainkra, klubdélutánjainkra, gasztronómiai rendezvényeinkre. Havonta változó témákat feldolgozó kiállításaink célja a kultúra építése, a figyelem felhívása a lokális és magyar értékekre. Mesterszakácsok keze nyomán készült ételkülönlegességeivel a Nosztalgia ház meghitt családi, baráti összejövetelek helyszíne is lehet. A „mosztalgia és vintage fotózás” lehetőséget ad egy egyedi környezetben és öltözetben készült, örök emlékként megmaradó fénykép elkészültére. Emellett az utcafront egyik szobája, mely kiskereskedelmi boltként üzemel, helyet ad a környékbeli kézművesek portékáinak is – fejtette ki lapunknak dr. Kolozsi Anita.

A Nosztalgia házat felkereshetik Gyulán, a Szent István utca 10. szám alatt, hétfőtől péntekig 9-12 és 14-17 óráig, illetve szombaton 9-12 óráig. Bővebben információt a www.mikoltrend.hu internetes honlapon találhatnak, vagy érdeklődhetnek a 06/ 20/ 265-0065-ös telefonszámon.

 

Fotó: Nosztalgia ház
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)