A cukkini az uborka és a tök házasságából született zöldség. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást. Megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható.
Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni. A kifejlett, 25-30 cm-es termések is ehetőek, csak ezeket meg kell hámozni.
Legjelentősebb tápanyagai a héjában található védőhatású béta-karotinok, de tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, szelént is. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig az immunrendszert erősíti.
Az íze semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. Készíthető belőle főzelék, lecsó, pörkölt, pástétom, fasírozott, rakott-, sült egytálétel és rántott húspótló, de az uborkához hasonlóan saláta, savanyúság is. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve szintén kitűnő fogás.
Cukkinileves (4 adag)
4 db cukkini
3 szál sárgarépa
2 szem burgonya (elhagyható)
2 dl főzőtejszín
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított bazsalikom
zöldségleves lé
petrezselyem zöld
csipetnyi majoránna
só
bors
vaj
2 evőkanál liszt
A zöldségeket felkockázzuk, a hagymát nagyon apróra vágjuk. A vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit és a répát. Kicsit pároljuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és felöntjük a húslevessel. Belerakjuk a zúzott fokhagymát, bazsalikomot, petrezselymet és a csipetnyi majoránnát. Amikor már félig megpuhultak a zöldségek, beletesszük a burgonyát is, kb. 20-25 percig főzzük, végül felöntjük a tejszínnel, és egyet forralunk rajta. Frissen őrölt borssal, és ha még szükséges, sóval ízesítjük.
Energia: 1238 kcal
Fehérje: 23,8 g
Zsír: 60 g
Szénhidrát: 136 g
Rakott cukkini
1 db vöröshagyma
4-5 db kisebb cukkini
50 dkg darált sertés vagy csirkehús
fél bögre rizs
1 pohár tejföl
1-2 dl tej
bors
só
reszelt sajt a tetejére
A fél bögre rizst sós vízben feltesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd miután üvegesre pároltuk hozzáadjuk a húst is. Amikor a hús átsült ízesítjük sóval, borssal, és hozzáadjuk a leszűrt főtt rizst. A cukkiniket 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk. Egy olajjal kikent tepsi alját kibéleljük annyi cukkinivel, ami teljesen befedi, és egy csipetnyi sóval meghintjük. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a rizses húst, majd a tetejére cukkini kerül. Meglocsoljuk a tejjel simára kevert tejföllel, és 30 percig sütjük, majd rápirítunk a tetejére egy kis sajtot.
Energia: 1932 kcal
Fehérje: 134,5 g
Zsír: 76 g
Szénhidrát: 151 g
Jó étvágyat!