
Júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan jelennek meg a különbözőféle őszibarackok. Az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak, valamint tápanyag- és vitamintartalmuk is akkor a legértékesebb. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetet. Az őszibarack 85-90%-a víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs. Kiváló választás fogyni vágyók számára.
Az őszibarackban található kalcium és magnézium erősíti a csontokat. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, így megelőzhetjük a székrekedést. Niacin-, magnézium- és szeléntartalmának köszönhetően javítja a közérzetet, nyugtató hatása van. Ezért és vízhajtó hatása miatt is csökken a vérnyomás, ami jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. A sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. Antioxidáns hatásának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de bőrünket is hidratálja, és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben. B-vitamin- és biotin tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. A benne lévő jelentős mennyiségű szelén és cink serkenti a köröm és a haj növekedését.
Az őszibarackot leginkább nyersen fogyasztjuk, vagy édességeket készítünk belőle, pedig sült húsokhoz, sajtok mellé is kínálhatjuk fűszeres mártásnak formájában. Vagy üdítőital is készülhet belőle a nyári hőségben.
Őszibarackos jeges tea (3 adag)
1 db teafilter
3 dl víz
2 közepes db őszibarack
0,5 citromból nyert citromlé
2 evőkanál méz
A teafiltert 3 dl forró vízben kiáztatjuk. A főzetet lehűtjük. Az őszibarackok héját lehúzzuk, kimagozzuk, turmixba tesszük, ráfacsarjuk a citrom levét és mixeljük. Hozzáadjuk a mézet és a teát. Újra mixeljük. Poharakba töltjük, és zúzott jégkockával fogyasztjuk.
Energia: 300 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 67 g
Könnyű joghurtos szelet (4 adag)
2 kis dobozos natúr joghurt
3 evőkanál porcukor
1 csomag étkezési zselatin
1 zacskós habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
2-3 db őszibarack
babapiskóta
A joghurtot és a porcukrot összekeverjük, majd felfőzzük. Levesszük a tűzről, és lassan, csomómentesre keverve, hozzáadjuk a zselatint. (Egy rövid időre visszatehetjük a tűzre, hogy a zselatin rendesen el tudjon oszlani.) Az így kapott masszát félretesszük hűlni. A tejszínt és a vaníliás cukrot összekeverjük, felverjük, majd összekeverjük a kihűlt joghurtos masszával. A barackot apróbb kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a már összekevert alaphoz. A kész masszát vízzel kiöblített műanyag dobozba tesszük. A babapiskótát belenyomkodjuk a masszába. (Ez lesz az alja.) Az édességet hűtőben néhány órán keresztül pihentetjük, míg meg nem dermed teljesen!
Energia: 2325 kcal
Fehérje: 78 g
Zsír: 93,5 g
Szénhidrát: 277g
Kb. 1300 Ft-ból elkészül.
Jó étvágyat!