Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mózes Ervin nemzetközi sakkmester Gyulán vette át honosítási okiratát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. május 15. 13:00
Mózes Ervin nemzetközi sakkmester Gyulán vette át honosítási okiratát
Nemzedékek nőttek úgy fel, hogy a tankönyvekben, híradásokban nem esett szó határon kívül rekedt nemzettársainkról
Harmincheten kérték és kapták meg a magyar állampolgárságot. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Harmincheten kérték és kapták meg a magyar állampolgárságot ma délelőtt a gyulai városházán megtartott honosítási ünnepségen. A sakkozás iránt érdeklődők a ceremóniára való várakozás közben Mózes Ervin nemzetközi sakkmestert is felfedezhették a széksorok között. A Gyulai Hírlapnak az Aradon élő sakkmester elmondta, honosításával a miskolci sakkcsapat az eddigieknél talán több előnyt élvez majd, s magyar állampolgárként a honi politikai és társadalmi életben is részt szeretne venni.

Új honfitársainkhoz - a szokásokhoz híven - dr. Görgényi Ernő polgármester szólt, aki szívből gratulált az állampolgárság megszerzéséhez. A polgármester történelmi visszatekintésében kitért a trianoni békediktátumra, amely következményeként ugyan szétszakadt az ország, de a lelkekben az összetartozás-érzés megmaradt.

- A II. világháború után mindent megtettek annak érdekében, hogy a hivatalos Magyarországon kívüli magyar létről szó se eshessen. Nemzedékek nőttek úgy fel, hogy a tankönyvekben, híradásokban nem esett szó határon kívül rekedt nemzettársainkról. S ha a szüleik nem beszéltek a tragédiánkról, csak arra gondolhattak, hogy nem az édesanyjuktól, hanem iskolában tanulták meg a magyar nyelvet - emlékeztetette a polgármester a résztvevőket.

Dr. Görgényi Ernő újdonsült honfitársainkat köszöntő beszédében leszögezte: az állampolgárság jogot ad, ám felelősséggel és kötelezettséggel jár. Arra való tekintettel, hogy csupán egymásra számíthatunk, közös jogérvényesítésre buzdította a városvezető az újonnan honosított állampolgárokat.

- Ugyan a nyugati keresztény kultúrkörhöz tartozunk, sokszor azt érezhetjük, hogy a nyugati jogvédőknek sokkal fontosabb, hogy inkább annak a jogait védjék, aki férfinak született, de nővé szeretne válni. Jobban védik a jogait, mint annak a kisgyereknek, aki egy idegen országban magyarként született úgy, hogy sem ő, sem a szülei, nagyszülei, dédszülei nem lépték át a határt. A mai Európában sokszor ennek a kisgyermeknek nem számítanak a jogai. Nekünk azért kell összefognunk és azért nem engedhetjük el soha egymás kezét, mert csak együtt tudunk a kisgyereknek a pártjára állni és küzdeni a jogaiért, a jövőjéért – hangzott el dr. Görgényi Ernő beszédében.

Az ünnepélyes procedúra végén a friss magyar állampolgárok pezsgős koccintással köszöntötték egymást.

 

Mózes Ervin és dr. Görgényi Ernő. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)